Handelingen

Zevenaar, Markt 2 - Andreas Apostel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Andreas Apostel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Zevenaar
Adres: Markt 2
Postcode: 6901AE
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1532
Architect: Alfred Tepe (1840 - 1920) (uitbreiding)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 40418

Geschiedenis

Grote historische dorpskerk met hoge neogotische toren.

Driebeukige pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en toren. In de kerk bevindt zich de Elverinckplaat, een 15e-eeuwse koperen memorieplaat. Grafstenen voor Adriaen Spierinck (1604) en zijn vrouw Wendelina Smullinck (1594) nu ingemetseld in een muur. Eind negentiende eeuw volgde een restauratie en uitbreiding naar ontwerp van A. Tepe. Hierbij werd de huidige westtoren toegevoegd. Toren 1884, koor 1870.

De muren, gewelven en pilaren in het interieur zijn in de jaren 1950 of 1960 smakeloos in een soort gebroken wit volledig witgekalkt, waardoor het interieur er helaas erg saai uitziet. Hopelijk wordt deze misstap nog eens teruggedraaid.

  • 2018 In december 2018 is deze kerk door de aartsbisschop aangewezen als het eucharistisch centrum van de regionale St. Willibrordusparochie.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

R.K. Kerk, St. Andreas. Driebeukige pseudobasiliek; de westelijke vier traveeën XV B (?), vergroot met een neogotische koorpartij in 1870 en met een neogotische toren in 1884. Zuilen met onversierde lijstkapitelen, kruisribgewelven. Belangrijke kerkmeubelen; preekstoel, gedateerd 1657, met gesneden beelden in getoogde nissen; twee herenbanken in het koor; twee kerkbanken en een orgelgalerij, alle in dezelfde stijl met toogpanelen en rijk snijwerk. Zandstenen doopvont (XV) met achthoekige kuip, versierd met traceerwerk. Twee roodzandstenen zerken met relieffiguren (ca. 1600). Koperen reliefplaat met Kruisigingsvoorstelling, XVIa, in geprofileerde zandstenen lijst. Tegen de westzijde van de kerk bij de noorderzijbeuk een voorstelling van "Christus op de koude steen" in Baumbergersteen (XVIa?) van houten geselkolom (XVII ?), waartegen lijdenswerktuigen. Tweeklaviers mechanisch orgel, van oorsprong gemaakt door Wilhelm Rutter in 1846, ombouw en vergroting door Gradus en Hendricus Gradussen in 1887 en wijzigingen door Kerk- en Concertorgelfabriek v/h Gebr. Franssen in 1927. Het instrument is gerestaureerd in 1967 door de firma Jos H. Vermeulen. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van J. en P. van Trier, 1648, diam. 120,7 cm. en twee moderne klokken. In de dakruiter klok van C. Voigt, 1781, diam. 62,8 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, later voorzien van electrische opwinding.

Toren

St. Andreas. Neogotische toren bij de laat-gotische parochiekerk. A. Tepe 1884.

Orgel

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door firma W. Rütter in 1846. In 1887 werd de kerk uitgebreid met een toren en aan de binnenzijde werd een orgelzolder gerealiseerd. Firma G.H. Gradussen maakte in 1887 een nieuwe orgelkas, zodat het orgel op de nieuwe orgelzolder geplaatst kon worden. Momenteel (2014) is het orgel dringend aan restauratie toe, men maakt nu gebruik van een electronisch Content orgel, type D5600.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur