Handelingen

Zaltbommel, Nieuwe Tijningen 3 - De Ontmoeting

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Ontmoeting
Genootschap: Geref. Kerken in Ned. Vrijgemaakt
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Zaltbommel
Adres: Nieuwe Tijningen 3
Postcode: 5301DA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1984
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, ter vervanging van een eerder gebouw.

De in 1984 gebouwde en in gebruik genomen kerk heeft sinds maart 2009 een naam: “De Ontmoeting”. (62-09)

Uitbreiding en verbouwing in 2002.

Geschiedenis. Bron: gkvzaltbommel.nl

De groei van de gemeente naar ca. 90 leden, begin 1980, maakte een nieuw onderkomen noodzakelijk. Hiervoor werd een stuk grond aan de Nieuwe Tijningen aangekocht. De kerk aldaar is gebouwd onder architectuur van dhr. W. de Jong uit Ameide.

Het gebouw dat werd vormgegeven is een "typische" protestantse kerk: een sober en doelmatig gebouw. De samenkomstruimte volgt de hoofdvorm. Daar omheen liggen enkele kleinere zaaltjes en aan de straatzijde de entreehal. Dit alles in schoonmetselwerk.

De groei van de gemeente naar circa. 240 leden in 2001 maakte vergroting van het gebouw noodzakelijk. Doordat de kavel te klein was om het gebouw aan de buitenzijde uit te breiden werd voor een andere strategie gekozen; vergroting door het samenvoegen van ruimten. De kerkzaal is vergroot, door deze samen te voegen met de entreehal, en vormt met een deel van de consistorie een grote ruimte. De entree aan de straatzijde werd verkleind tot een tochtportaal. Via dit portaal betreedt men direct de kerzaal. Door het gebruik van verplaats- en verrijdbare elementen is de ruimte flexibel in te delen en te gebruiken voor allerlei activiteiten. Daarnaast is de kleurstelling van het interieur aangepast. De vloer is belegd met 'gouden kiezels' en de vaste wanden en elementen voorzien van de kleuren blauw, rood en oranje.

In 2006 is er weer een verbouwing geweest. Er is een groot balkon gemaakt, wat zo'n 50 zitplaatsen heeft opgeleverd.

Afbeeldingen