Handelingen

Zaandam, Madagaskar 17 - Essalam Moskee

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Islamitisch
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Zaandam
Adres: Madagaskar 17
Postcode: 1505VH
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1998
Architect: Anoniem
Huidige bestemming: Moskee
Monument status: Nee

Geschiedenis

Stichting Moskee Essalam Zaandam is een religieuze instelling die in 1986 is opgericht door de Marokkaanse gemeenschap van Zaandam. Het doel van de oprichters was om een gebedsruimte op te zetten waar de moslims gezamenlijk het gebed konden verrichten en samen konden zijn. Al snel werd er gebruik gemaakt van het pand op het Sluispad in Zaandam-zuid(oude maggie fabriek en het oude Exter gebouw).

In de loop der jaren wisten steeds meer mensen hun weg te vinden naar moskee Essalam, waardoor het aantal vaste moskee bezoekers sterk is toegenomen. Hierdoor zagen de moskee bezoekers zich genoodzaakt om de moskee uit te breiden. Al snel werden er 1995 door de Islamitische gemeenschap bouwplannen gemaakt en zo werd een nieuw onderkomen gebouwd in de wijk Vijfhoek in Zaandam-Zuid. Er is toen een kavel gekocht en het nieuwe gebouw werdt in 1997 in gebruik genomen. Na de sloop van de oude wijk en de herbouw ervan werd de moskee langzaam een cultureel islamitisch centrum in de wijk. Dagelijks wordt er gebruik van gemaakt door moslims met verschillende afkomst en culturen. Naast het verrichten van het gebed, het lezen van de koran en het bijwonen van lezingen zijn er meerdere activiteiten ontstaan. Kinderen van bezoekers kunnen gebruik maken van Arabisch-, godsdienst- en koranlessen. Later is hier eenzelfde activiteit voor vrouwen bijgekomen.

Vanuit de moskee bezoekers is er aangegeven dat er behoefte is aan meer maatschappelijke activiteiten zoals, huiswerkbegeleiding en sport. Het bestuur van de moskee is hiermee aan de slag gegaan en heeft deze activiteiten gekoppeld aan de nieuwe uitbreidingsplannen. Samen met de moskeebezoekers heeft het bestuur in samenspraak besloten om uitbreidingsplannen te maken. Niet om nieuwe bezoekers te trekken, maar om de huidige bezoekers meer comfort te bieden. Maar vooral om vrouwen een eigen ruimte te bieden. Eind 2013 en begin 2014 is er hiervoor voorstel ingediend bij de gemeente Zaanstad.

De uitbreiding is nodig om meer maatschappelijke activiteiten te kunnen organiseren en vanwege ruimtegebrek waardoor er voor de bezoekers de nodige comfort ontbreekt. Daarnaast is er voor vrouwen momenteel geen eigen ruimte beschikbaar. In de toekomst zal dit veranderen. De nieuwe moskee zal 2.8 keer groter worden dan de huidige moskee. En de gebedsplaatsen 1.3 keer groter, omdat er dan een eigen gebedsruimte voor vrouwen zal zijn.

De moskee is voor iedereen in de wijk. Bent u nieuwsgierig dan heten wij u altijd welkom om een kopje Marokkaanse thee te drinken.

Contact via: www.essalammoskee.nl of facebook: masjid essalam

Afbeeldingen