Handelingen

Wormerveer, Marktstraat 4 - O.L. Vrouw Geboorte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Geboorte
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Wormerveer
Adres: Marktstraat 4
Postcode: 1521DZ
Sonneveld-index: 06237
Jaar ingebruikname: 1915
Architect: Stuyt, J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Karakteristieke Stuytkerk met toren, in neoromaanse stijl. Beeldbepalend in het voormalige dorp Wormerveer.

Aan de Marktstraat stond een eerdere (schuil?)kerk ao. 1764 of 1794. Ter vervanging hiervan is 1914-1915 de huidige kerk, ontworpen door J. Stuyt, gebouwd. Bij een interne verbouwing in de jaren 1970, waarbij achterin onder de orgelgalerij een ontmoetingsruimte is ingebouwd, is het eerste deel van de linker zijbeuk van de grote kerkzaal afgescheiden en ingericht tot Mariakapel, die dagelijks overdag open is. De as van deze kapel, waarin ook kleinere vieringen worden gehouden, loopt richting voorgevel, met sober altaar en daarboven 3 moderne glas-in-loodramen, die zich dus links in de voorgevel bevinden.

  • 2017 - Voor dit kerkgebouw wordt (op enige termijn) een herbestemming gezocht.
  • 2019 - In mei 2019 is de kerk in de verkoop gezet.
  • 2020 - 12 januari 2020 is in deze kerk de laatste dienst gehouden. Sloop is niet aan de orde.
  • 2021 - Mede door de aanwijzing tot Gemeentelijk monument moet de koper eerdere plannen voor verbouwing tot inbouw van appartementen wijzigen. Dit neemt de nodige tijd (tenminste één jaar). Intussen is deze voormalige kerk tijdelijk in gebruik bij een kunstenares, die in deze kerk is gedoopt en getrouwd en dit kerkgebouw dus goed kent.
  • 2022 Nieuwe eigenaar begint aan de verbouwing van de pastorie

Aanwijzing als gemeentelijk monument, begin 2021

R,K. O.L.V. Geboorte Kerk Marktstraat 6, Wormerveer

De kerk is een tastbaar overblijfsel van de geschiedenis van de rooms-katholieke parochie in Wormerveer. De kerk, in samenhang met de pastorie en de school, is een belangrijk onderdeel van deze geschiedenis en met name ook van de emancipatie van de katholieken in Wormerveer.

Op de plek van de huidige kerk werd reeds vanaf het eind van de 18e eeuw door de katholieken in Wormerveer ter kerke gegaan. In eerste instantie nog grotendeels in het verborgene maar vanaf halverwege de 19e eeuw steeds openlijker. De kerk heeft in samenhang met de pastorie en de school aan de Marktstraat een hoge stedenbouwkundige / situationele waarde.

Hoewel ze niet helemaal een aansluitend geheel vormen, horen de panden historisch gezien bij elkaar. Ze zijn gebouwd in opdracht van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorteparochie, tussen 1914 en 1916. Alle drie de panden zijn ontworpen door de architect Jan Stuyt.

De kerk is tevens van hoge waarde vanwege de beeldbepalende karakter en de centrale ligging in de dorpskern van Wormerveer waarbij met name de toren een markant element vormt in het landschap.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma B. Pels & Zn. in 1929.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Afbeeldingen Mariakapel

De kapel, links van de voorgevel, wordt Mariakapel genoemd. Deze kapel is dagelijks open. De glas-in-lood ramen zijn gemaakt door Frans Balendong uit Haarlem.

Exterieur

Interieur