Handelingen

Wijk en Aalburg, Engelsestoof 1 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Wijk en Aalburg
Adres: Engelsestoof 1
Postcode: 4261RA
Inventarisatienummer: 18558
Jaar ingebruikname: 2007
Architect:
Huidige bestemming: Hersteld Hervormde Kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Nieuwbouw, op plaats van de voormalige school. De Hersteld Hervormde gemeente maakte aanvankelijk gebruik van de aula van het leegstaande Willem van Oranje College. Woensdag 20 juni 2007 heeft de HHK haar nieuwe kerkgebouw officieel in gebruik genomen. Het is het voormalige Da Vinci College aan de Engelsestoof, gekocht in 2005. Gymnastiekzaal en noodlokalen zijn gesloopt. De uit ongeveer 1955 daterende school is geheel gemoderniseerd en is nu verenigingsgebouw. Op de plek van de gymzaal op de hoek van Perzikstraat/Engelsestoof is een kerk met 500 zitplaatsen gebouwd waarvoor zaterdag 22 juli 2006 de eerste steen is gelegd. De kerkbanken deden eerder dienst in de St. Jozefkerk te Arnhem. Kerk en verenigingsgebouw zijn door een centrale hal met elkaar verbonden.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 18 mei 2005.

De hersteld hervormde gemeente te Wijk bij Heusden gaat een nieuwe kerk bouwen. Momenteel komen de gemeenteleden nog samen in de aula van het Willem van Oranje College. De gemeente heeft voor de nieuwbouw het Da Vinci College aangekocht. De gymzaal van deze school wordt gesloopt. Op die plek komt een kerk. De aula, de klaslokalen en de kantoren worden zodanig omgebouwd dat de verenigingen er gebruik van kunnen maken. De kerk en het verenigingsgebouw worden tegen elkaar aan gebouwd. Naar verwachting gaat de bouw over een jaar van start.

Volgens scriba C. W. Verzijl wordt de kerk in een romaanse vorm gebouwd. De scriba zegt blij te zijn met de locatie aan de Engelse Stoof 1. „Gelukkig hebben we momenteel onderdak in het Willem van Oranje College. Maar we wilden toch liever een echt kerkgebouw. We krijgen nu een totaaloppervlakte van 3750 vierkante meter. Daardoor kunnen we ook 57 parkeerplaatsen realiseren.”

Elke zondag bezoeken zo’n 400 tot 450 mensen de hersteld hervormde gemeente, terwijl er officieel zo’n 600 leden en doopleden zijn. „De nieuwe kerk krijgt 500 zitplaatsen. Dat is dus iets meer dan het aantal mensen dat de diensten bezoekt. Maar je weet vooraf niet hoe het ledental zich ontwikkelt.”

De aankoop van het Da Vinci College is inmiddels nagenoeg gefinancierd. „Het gebouw kostte 410.000 euro. Er was onder de leden een grote offervaardigheid.”

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 5 juni 2007.

De hersteld hervormde gemeente te Wijk bij Heusden neemt volgende week woensdag haar nieuwe kerkgebouw, met de bijbehorende verenigingsruimte, in gebruik. Dit gebeurt in een kerkdienst, waarin de plaatselijke predikant ds. C.M. Buijs zal voorgaan.

Begin 2005 werd het schoolgebouw van het Da Vinci College aan de Engelsestoof aangekocht. De gymzaal en de noodlokalen werden gesloopt, terwijl de vijftig jaar oude school werd gerenoveerd tot een volwaardig kerkelijk verenigingsgebouw.

Op de plaats van de gymzaal is een nieuwe kerk met 500 zitplaatsen gerealiseerd. Deze is door een centrale hal verbonden met het verenigingsgebouw. Met de aankoop en de bouw- en verbouwingskosten is een bedrag van circa 1,4 miljoen euro gemoeid. Veel werk is verricht door vrijwilligers uit de gemeente.

Afbeeldingen