Handelingen

Wijchen, Oosterweg 2 - Antonius Abt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Wijchen
Plaats: Wijchen
Adres: Oosterweg 2
Postcode: 6602HD
Inventarisatienummer: 12458
Jaar ingebruikname: 1854
Architect: Gradussen, G.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39631


Geschiedenis

De huidige St. Antonius Abt kerk van Wijchen kent een lange geschiedenis. In de middeleeuwen stond er al een kerk met een toren. De voet van die toren is gebouwd met tufsteen. Dat is vulkanisch gesteente, waarschijnlijk uit de Eifel, dus het bouwmateriaal heeft ook een flinke reis gemaakt. In de Middeleeuwen werd hier veel mee gebouwd. Later in de vijftiende eeuw is de toren verhoogd met baksteen. In 1853 startte de bouw van een nieuwe kerk. De oude kerk werd afgebroken maar de toren bleef gespaard. Die twaalfde eeuwse toren werd met nog een verdieping verhoogd en daarna is de oude spits er weer opgeplaatst. De ligging van de nieuwe kerk werd anders. De St. Antonius Abt verrees op het oude kerkhofterrein en veranderde in zuidelijke richting.

Uitbreiding en verbouwing in 1939, door H.C. van de Leur.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

R.K. KERK van de H. Antonius Abt. Driebeukige, neoklassicistische hallenkerk uit 1853 met Jonische zuilen, uitgebreid met zijkapellen in 1936. Voorgevel met middenrisaliet, bekroond door een fronton. Toren, in oorsprong romaans, geheel ommetseld en verbouwd bij de bouw van de kerk in 1853. Mechanisch torenuurwerk, in 1961 van electrische opwinding voorzien. In de kerk o.a. een neo-barokke altaaropstand, preekstoel en beelden, vier biechtstoelen, alles uit de bouwtijd. Tegen de voorgevel een grafzerk voor de familie Van Nijkercken, 17e eeuw. Tweeklaviers orgel met vrij Pedaal, in 1889 gemaakt door de Gebr. Gradussen.

Pastorie

Pastorie der R.K. Kerk. HERENHUIS, in een steen gedateerd 1855. Huis met verdieping, schilddak met schoorstenen en middenrisaliet met fronton. Hardstenen plint en deuromlijsting, vensters met schuiframen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur