Handelingen

Westerlee, Hoofdweg 87 - Kloosterkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kloosterkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Oldambt
Plaats: Westerlee
Adres: Hoofdweg 87
Postcode: 9678PE
Inventarisatienummer: 01337
Jaar ingebruikname: 1776
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 33081

Geschiedenis

Verving een middeleeuwse kerk.

Buiten gebruik in 2007.

In 1969 is de Hervormde gemeente Westerlee-Heiligerlee gevormd. Later bleek, dat het onderhouden van twee kerken te veel is voor deze gemeente. De uit 1776 daterende Hervormde Kerk van Westerlee is per 1 januari 2007 gesloten voor de eredienst. Men zoekt naar mogelijkheden om de kerk open te houden als niet-kerkelijk trefpunt in het dorp. (58-07)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en toren. Eenvoudig zaalgebouw uit 1776 onder zadeldak met wolfeinden; de lengtegevels geleed door pilasters; tegen de westgevel toren met jonge spits; boven de ingang opschriftcatouche met gebeeldhouwde versieringen. De kerk bezit een preekstoel met allegorische figuren op de kuip: achterschot, klankbord en trap met opengewerkte balusters. Gesneden opzetstuk van verdwenen herenbank. Twee koperen kronen met schildjes. Orgel in 1873 gemaakt door P. van Oeckelen. In de spits een klok van C. Fremy en M. Fremy Heidefeld, 1784, diam. 47,3 cm. Mechanisch torenuurwerk W.J.Koek, Finsterwolde, 1945, met slingerschijf van Gebr. Van Bergen, Midwolda. Drie zerken en twee hoofdstenen. IJzeren doopbekken-standaard.

In de media

Uit Dagblad van het Noorden, 21 oktober 2010.

WESTERLEE - De stichting St. Joriskerk Westerlee heeft het kerkgebouw overgenomen van het kerkbestuur van de Nederlands hervormde gemeente Westerlee/Heiligerlee. Dat kan omdat zich inmiddels 250 donateurs hebben gemeld bij de stichting.

De stichting wil de kerk renoveren en is al een tijd bezig met het aanschrijven van fondsen en subsidieverleners. Als de restauratie klaar is, wordt de kerk verkocht aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

De stichting St. Joriskerk blijft verantwoordelijk voor het beheer van de kerk en moet dus jaarlijks geld binnenhalen voor het onderhoud ervan. Dat doet zij door in het godshuis activiteiten aan te bieden zoals huwelijken en begrafenissen, maar ook tentoonstellingen en andere culturele activiteiten.

De kerk is hard aan een opknapbeurt toe. In de gebinten zit bruinrot, het orgel is er ernstig aan toe. De stichting verwacht voor de renovatie zo'n 250.000 euro nodig te hebben.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur