Handelingen

Westdorpe, Graafjansdijk A 189 - O.L. Vrouw Visitatie

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Visitatie
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Westdorpe
Adres: Graafjansdijk A 189
Postcode: 4554AM
Inventarisatienummer: 06879
Jaar ingebruikname: 1947
Architect: Oomen, B.P.J. en A.W.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument
Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Geschiedenis

Interessante wederopbouwkerk met zadeldaktoren.

Najaar 2009 werd bekend dat er bij de R.K. kerken binnen de Elisabeth-parochie heel veel stond te gebeuren.

De R.K. Kerk van O.L. Vrouwe Visitatie te Westdorpe, in 1947 gebouwd door B.P.J. en A. W. Oomen, zou gedeeltelijk worden verkocht. Het is de derde kerk op deze plaats. De kerk uit 1947 zou aangepast worden om naast kerkdiensten ook gebruikt te kunnen worden voor exposities en muziekuitvoeringen, maar ook voor uitvaarten. Men hoopt het gebouw op deze manier een multi-functionele bestemming te geven waardoor het behouden kan blijven.

In de media

Uit Provinciaal Zeeuwse Courant, d.d. 22 oktober 2012.

De werkgroep Behoud Kerkgebouw Westdorpe heeft maandag een ludiek bord voor de kerk in het dorp geplaatst. Om het pleidooi het beeldbepalende godshuis te behouden kracht bij te zetten, is de groep flink met een fotobewerkingsprogramma tekeergegaan. De boodschap op het ludieke doek is er echter niet minder serieus om. "Deze week krijgt de gemeente Terneuzen een begroting van ons. Zij berekende eerder dat de omvorming van de kerk tot een welzijnscentrum het 1,6 miljoen euro zou kosten, maar wij denken dat het ook voor zo'n vijf ton kan", aldus voorzitter Loek de Beleir.

De katholieke kerk sluit eind dit jaar vanwege bezuinigingen. De gemeente Terneuzen had al geld gereserveerd voor een opknapbeurt voor het huidige gemeenschapscentrum Concordia. De Beleir: "Maar wij zien dus liever dat het geld in de omvorming van de kerk wordt geïnvesteerd. Tel daar een bruidsschat van het bisdom bij op en wij denken dat de begroting dan verder rond is."

Bron:pzc.nl

Uit Provinciaal Zeeuwse Courant, 1 november 2013

De eind vorig jaar gesloten rooms-katholieke kerk van Westdorpe is vrijdag aan het einde van de middag officieel overgedragen aan de stichting Behoud Kerk Westdorpe die er een dorpshuis in gaat maken, met financiële steun van de gemeente Terneuzen. Bron:pcz.nl

Uit Reformatorisch Dagblad 7 februari 2014

In de rooms-katholieke kerk van Westdorpe, in Zeeuws-Vlaanderen, wordt een glazen kubus van 16 bij 8 meter in de kerkzaal gezet. Daardoor hoeft niet het hele kerkgebouw verwarmd te worden tijdens activiteiten. (Bron:[1]

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur