Handelingen

Werkendam, Richter 91 - Biesboschkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Biesboschkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Werkendam
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Werkendam
Adres: Richter 91
Postcode:
Sonneveld-index: 15411
Jaar ingebruikname:
Architect: W.M. van Beijnum, Amerongen
Huidige bestemming: protestantse kerk (Hervormde Gemeente)
Monument status: geenGeschiedenis

Werkendam, Biesboschkerk; jk 24-10-2011

Verving de kerk te Kievitswaard, de 'Biesboschkapel'.

De hervormde gemeente Werkendam organiseerde al vanaf april 1929 kerkdiensten voor de Biesboschbewoners. Dat gebeurde aanvankelijk eens per maand in de openbare Biesboschschool. Vanaf 1933 werden er eens per drie weken diensten gehouden. Toen de openbare school een christelijke Biesboschschool werd werden er om de twee weken diensten gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog is er een houten kerkje gebouwd aan de Bandijk en maart 1951 in gebruik genomen. Later is dit ook nog uitgebreid. Op zondag 25 april 2004 is een nieuwe kerk in gebruik genomen aan de Richter 91 in de nieuwbouwwijk 'Werkensepolder'. Er is ruimte voor 490 kerkgangers. Ook zijn er vier vergaderlokalen. Architect is Van Beijnum Architecten uit Amerongen. De oude kerk blijft bestaan. Het wordt het onderkomen van een kunstschilder.

Orgel

Het orgel is in 1971 gebouwd door de firma Mense Ruiter (Groningen) voor de geref. vrijgem. kerk te Zuidlaren. In 2003 plaatst de firma I. Boogaard (Rijssen) het over naar Werkendam. Het wordt daarbij uitgebreid en opnieuw geïntoneerd.

Dispositie

  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Gemshoorn 2' - Cornet 2⅔' 3 sterk discant (2003) - Mixtuur 1⅓' 3 sterk.
  • Borstwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Gamba 8' (2003) - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Dulciaan 8' (2003) - Tremulant.
  • Pedaal: Bourdon 16' - Bourdon 8' (C-f gecomb. met Bourdon 16') - Fagot 16' (2003).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.
Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 juli 2001.

De hervormde gemeente in Werkendam wil een nieuwe kerk laten bouwen in de Werkensepolder. De kosten komen op 3 miljoen gulden.
De secretaris van de kerkvoogdij, C.D. van Gammeren, denkt dat de bouw eind dit jaar kan beginnen. Het nieuwe gebouw vervangt het vijftig jaar oude Biesboschkerkje aan de Bandijk. Dat wordt verkocht. Door ruimtegebrek en de wens van beide wijkgemeenten iedere zondag twee diensten te houden, is uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw.

De hervormde gemeente bestaat uit twee wijken die beurtelings in de Biesboschkerk en de Dorpskerk samenkomen. Het Biesboschkerkje is te klein om de schare kerkgangers te bergen.

De uiteindelijke keus voor nieuwbouw werd ingegeven door de verwachting dat het kerkbezoek zal toenemen als er een betere, meer centraal gelegen ruimte beschikbaar is. Uitbreiding van het Biesboschkerkje bleek niet mogelijk vanwege de bouwkundige staat. Ook vormde de afstand tussen het dorp en het kerkje in de Biesbosch een probleem.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel