Handelingen

Wemeldinge, Kerkweg 3 - Maartenskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maartenskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Wemeldinge
Provincie: Zeeland
Gemeente: Kapelle
Plaats: Wemeldinge
Adres: Kerkweg 3
Postcode: 4424NJ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 23507 (kerk); 23508 (toren)

Geschiedenis

Historische kerk met toren.

Met ingang van 1 januari 2005 zijn de voormalige Hervormde gemeente en Gereformeerde kerk te Wemeldinge verenigd tot de Protestantse gemeente te Wemeldinge. Deze plaatselijke kerkvereniging werd mogelijk nadat op 1 mei 2004 de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden landelijk waren verenigd. Hierdoor trad de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland in werking die volledige plaatselijke vereniging mogelijk maakt. Al in 1981 waren de Hervormde gemeente en de Gereformeerde Kerk van Wemeldinge als één van de eerste gemeenten in Zeeland een federatief kerkverband aangegaan. In de periode tussen 1981 en 2005 droeg de gemeente de naam Gereformeerd Hervormde Kerkgemeenschap te Wemeldinge. De gemeente heeft bijna 800 leden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk. Gotisch gebouw, koor uit het einde van de 14de eeuw, schip, zuidbeuk en sacristie uit ca 1500. Aan het koor vensters met bakstenen kraalprofielen. Inwendig: natuurstenen zuilen met Brabantse kapitelen. In de sacristie gewelven op puntig opengewerkte kraagstenen. Preekstoel uit 1657 met koperen lezenaar uit 1790. Herenbank uit 1655. Koperwerk uit de tweede helft van de 17de eeuw. Doophek, zandloper, doopbekkenhouder en vier kronen. Twee eikehouten banken binnen doophek. Preekkerk van koor afgescheiden door schotwerk met beschildering: wetgeving op de berg Sinaï. Reeks van gegraveerde zerken.

Orgel

Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1899 door de firma L. van Dam & Zonen gemaakt voor de Hervormde Kerk te Kruiningen. In 1957 aangekocht door Wemeldinge. In 1991 gerestaureerd door Flentrop, waarbij tevens het in 1958 gewijzigde front werd gereconstrueerd.

Toren

Toren Ned. Herv. Kerk. Bouwwerk uit het eind der 14e eeuw. Steunberen. Aan de top boogfries en voetingen voor hoektorentjes. Uurwerk uit de 17de eeuw, is buiten gebruik gesteld en een mechanisch torenuurwerk met elektrische opwinding eveneens buiten gebruik gesteld.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur