Handelingen

Wassenaar, Bloemcamplaan 54 - Bloemcampkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bloemcampkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Wassenaar
Plaats: Wassenaar
Adres: Bloemcamplaan 54
Postcode: 2244EC
Inventarisatienummer: 03666
Jaar ingebruikname: 1939
Architect: Kraan, A.T.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis Bloemcampkerk

Karakteristiek kerkgebouw zonder toren.

Bloemcampkerk, in 1939 gebouwd naar een ontwerp van architect A.T. Kraan, aan de Bloemcamplaan. Gebouwd als Gereformeerde kerk. Als zodanig buiten gebruik in 1986. Overgenomen door Trinity Baptist Church. Uiteindelijk gesloopt in 2005.

Geschiedenis Trinity Baptist Church

Het interieur van de Gereformeerde Bloemcampkerk (1939, A.T. Kraan, ingebruikname 23-03-1939) aan de Bloemcamplaan is in 1961 gerenoveerd. Op 23 maart 1986 is er de laatste Gereformeerde dienst gehouden. De kerk is in 1988 verkocht aan de Trinity Baptist Church, die vervolgens in 1999 dit gebouw weer verkocht, en de Andreaskerk in Leidschendam overnam. Hierna raakte de voormalige Bloemcampkerk in verval. Ze stond voor 2 miljoen euro te koop. Maar juni 2002 is het gebouw gekraakt door een viertal mensen. Het kwam op de gemeentelijke monumentenlijst te staan maar is toch in 2005 gesloopt, om ruimte te maken voor drie woonhuizen.

Gebouwomschrijving SKKN

De Bloemcampkerk is in 1939 gebouwd naar ontwerp van architect A.T. Kraan en werd op 25 juni 1939 (?) in gebruik genomen. In 1985 ontstond de federatie van de Gereformeerde Kerk Wassenaar-Zuid, aan de Bloemcamplaan, en de Hervormde wijkgemeente De Kieviet aan de Oranjelaan. In 1986 vond de laatste dienst plaats en werd het gebouw verkocht aan de Trinity Baptist Church. Waar de voorwerpen uit de kerk gebleven zijn is bij het inventarisatiebezoek in 2005 niet duidelijk geworden. Het avondmaalsgerei is overgegaan naar de Kievietkerk. Het Van Vulpen-orgel is verkocht aan de Geref. Gemeente in Nederland (Oranjekerk) te Gouda. In 1999, nadat de Trinity Baptist Church was verhuisd naar de voormalige Andreaskerk te Leidschendam, kwam het kerkgebouw in handen van Vascobel Den Haag B.V. die haar wilde afbreken en er een appartementencomplex wilde bouwen. Aangezien de Gemeente het pand als Gemeentelijk monument had aangewezen was sloop onmogelijk en bleef het gebouw leeg staan, totdat het in 2002 gekraakt werd. Op 21 maart 2005 werd echter toch nog een sloopvergunning afgegeven en op 5 december 2005 werd met de sloop begonnen.

Op de locatie van de gesloopte kerk zijn drie woningen gekomen.

In de media

  • Uit Het Vaderland, 20 Juli 1939.

Gisteren is de eerste steen gelegd voor de nieuwe Gereformeerde kerk te Wassenaar, welke ruimte zal bieden voor circa 800 personen en naar wordt gehoopt gereed zal zijn in December a.s. De steen werd gemetseld door ds Feringa, na een korte toespraak waarin hij wees op het tijdelijke van de kerk in tegenstelling met de eeuwige en blijvende Kerk, voorts op het verheugende, feit van een groeiende gemeente, waardoor de bouw van de nieuwe kerk noodzakelijk werd.

Afbeelding