Handelingen

Waspik, Schotse Hooglanderstraat/Carmelietenstraat - Mariakapelletje

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Waspik, Schotse Hooglanderstraat/Camelietenstraat - Mariakapelletje)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Mariakapelletje
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Waalwijk
Plaats: Waspik
Adres: Schotse Hooglanderstraat / Carmelietenstraat
Postcode:
Sonneveld-index: 20439
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: rooms-katholieke Mariakapel
Monument status: gemeentelijk monument



Geschiedenis

Waspik-Boven - Mariakapel; jk 31-01-2010

In mei 1947 is dit Mariakapelletje door leden van de toneelvereniging Henri Belletable [1] [2] gebouwd. Dit uit dankbaarheid dat Waspik-Boven tussen 1940-1945 gespaard is gebleven van groot oorlogsgeweld. Het kapelletje is ingezegend door Hubertus Keulens, toenmalig rector van de St. Theresiakerk.

Gebouwomschrijving

Het kapelletje is opgetrokken in rode machinale handvormsteen, gemetseld in kruisverband. Het heeft aan de voorzijde een sierlijke klokgevel. Het geknikte zadeldakje wordt gedekt met blauw gesmoorde Opnieuw Verbeterde Hollandse pannen. Links en rechts een afscheidingsmuur met gemetselde ezelsrug. De achterzijde heeft een rechte tuitgevel met gemetselde rollaag. Op deze gevel een kruis en plaquette van Maria met Kind. De ingang is voorzien van een smeedijzeren hekwerk. Inwendig een apsis, met gemetseld bolgewelf, waarin een beeld van Maria met Kind.

Oorspronkelijk lag de aansluiting van de Carmelietenstraat op de Schotse Hooglanderstraat aan de andere zijde van het kapelletje. Vandaar dat het gebouwtje niet naar de straat is georiënteerd. Vanwege de gave bouwmassa, en het feit dat dit het enige religieuze bouwwerk in Wederopbouwstijl te Waspik is, staat het kapelletje op de gemeentelijke monumentenlijst.

MIP omschrijving

  • Gevels en materialen: Mariakapel gemetseld met zadeldakje en tuitgevel. Mariabeeld in ronde absis.

Afbeeldingen

Externe informatie

‘Thuis in Waspik’ een boek dat de historie van ca. 600 panden beschrijft. Een uitgave van de Heemkundekring ‘Op ’t Goede Spoor’.