Handelingen

Waardenburg, Dorpsstraat 23 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Waardenburg - Neerijnen
Provincie: Gelderland
Gemeente: West Betuwe
Plaats: Waardenburg
Adres: Dorpsstraat 23
Postcode: 4181BM
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1862
Architect: Gulden, A.M.A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 30364 (kerk); 30867 (pastorie)

Geschiedenis

Pittoreske neoclassicistische dorpskerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Witgepleisterde eenbeukige kruiskerk uit 1862 met toren, bekroond door een achtkant, naar een ontwerp van A.M.A. Gulden, stadsarchitect van Zaltbommel. Inwendig gestuct tongewelf met cassetten-banden, rustend op eigenaardige rococo-achtige consoles. Over de kruising een kruisgewelf. Tot de inventaris behoren: een preekstoel in régence-vormen, 1740; herenbank; epitaaf 1757 voor Judith Mari(a) van Aylva met bijbehorende gietijzeren grafplaat; kleine grafzerk voor de familie Vijgh, 1632. Orgel (Rijksmonument) met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1863 gemaakt door K.M. van Puffelen, die gebruik maakte van delen van het voorgaande Heyneman-orgel uit ca. 1775. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1937, nr.1217, later voorzien van elektrische opwinding.

Pastorie

Herv. Pastorie, Kerkstraat 21. Ten oosten van de Hervormde Kerk een witgepleisterd herenhuis, midden 19e eeuw, met verdieping en schilddak. Boven de deur tegen de middenrisaliet een balcon op consoles en met ijzeren hekje. Vensters met zes- en vierruitsschuiframen.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 12 oktober 2010.

Vrijdag is op de toren van de hervormde kerk in Waardenburg de vergulde haan met bol weer geplaatst. Al geruime tijd staat de kerk in de steigers. De restauratie wordt in twee fasen uitgevoerd: dit jaar wordt de buitenkant van de kerk en de toren onder handen genomen, in 2012 wordt de binnenkant van de kerk opgeknapt.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur