Handelingen

Vlissingen, Marnixplein 41 - Marnixkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Marnixkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Zeeland
Gemeente: Vlissingen
Plaats: Vlissingen
Adres: Marnixplein 41
Postcode: 4386AA
Jaar ingebruikname: 1974
Architect: J. Valk, Soestdijk
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen
Sonneveld-index: 06833

Geschiedenis

Interessante laat-moderne kerk zonder toren.

Locatie: West Souburg. Kerkgebouw gebouwd ter vervanging van de te klein geworden Vlissingen, De Lannoystraat 2 - Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. In gebruik genomen op 27 juni 1974 met ruim 600 zitplaatsen.

Orgel

Na tijdelijk een elektronisch orgel te hebben gebruikt, wordt er op 3 september 1975 een nieuw pijporgel in gebruik genomen, gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen te Waardenburg.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 13 maart 2007.

De gereformeerde gemeente van Vlissingen bestaat vrijdag 75 jaar. Op 16 maart 1932 werd de gemeente in Vlissingen geïnstitueerd door ds. A. Verhagen. Hij bevestigde in deze dienst twee ouderlingen en twee diakenen en preekte daarbij over Zacharía 4:10. Vrijdagavond zal er in de Marnixkerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden worden in de vorm van een gemeenteavond. Na de openingsmeditatie door de predikant van de gemeente, ds. C. G. Vreugdenhil, zal er door verschillende leden van de gemeente een terugblik worden gegeven op de afgelopen 75 jaar. Zij vertellen met behulp van een fotopresentatie over de instituering van de gemeente, de locatie van het kerkgebouw, de financiën, de predikanten die de gemeente dienden en het gemeenteleven. Het thema van de herdenkingsbijeenkomst is: ”De wonderen die God gedaan heeft”. Na de sluiting is er een informeel samenzijn waarin gelegenheid is voor ontmoeting. In de zalen van de kerk hangen door gemeenteleden gemaakte collages met fotomateriaal uit de afgelopen 75 jaar.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 25 augustus 2009.

De gereformeerde gemeente te Vlissingen gaat haar kerkgebouw uitbreiden met een nieuwe multifunctionele ruimte. De extra ruimte is nodig voor het jeugdwerk, de catechese en de crèche, aldus ouderling A.C. Hage, lid van de bouwcommissie. Naast de bouw van nieuwe zaalruimte worden alle toiletgroepen vernieuwd en uitgebreid. Ook komt er extra opbergruimte. Het aantal zitplaatsen in het kerkgebouw neemt door de verbouwing niet toe. Als de verbouwing volgens plan verloopt, is de nieuwe zaalruimte medio januari 2010 beschikbaar. De aannemer is Bouwgroep Peters uit Middelburg. De kosten van de verbouwing bedragen ruim 400.000 euro.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur