Handelingen

Veghel (Mariaheide), Pastoor Van Haarenstraat 44 - Kapel Sint Nicolaashuis

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Sint Nicolaashuis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Meierijstad
Plaats: Veghel (Mariaheide)
Adres: Pastoor van Haarenstraat 44
Postcode: 5464VH
Jaar ingebruikname: 1912
Architect: Groenendael, J.H.H. van
Huidige bestemming: woningen
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Kapel van het Sint Nicolaashuis, rechts van de parochiekerk van Mariaheide.

Groot neorenaissance complex. Klooster van de Franciscanessen van Veghel, met diverse scholen en latere uitbreidingen.

Najaar 2003 is het complex als klooster opgeheven.

Hierna is het zo sterk verbouwd, dat het is afgevoerd van de Rijksmonumentenlijst.

Na verbouwing is het complex in maart 2009 in gebruik genomen als Zorgcentrum Van Haarenstaete.

  • Na te gaan of hier nog een kapel is blijven staan.

Geen Rijksmonument meer

Beschrijving

KLOOSTER, het H. Nicolaashuis, gebouwd in 1912 naar ontwerp van J. van Groenendael. Oorspronkelijk met leerschool en bewaarschool. Het klooster is in de jaren zeventig van de 20ste eeuw fors uitgebreid, deze uitbreiding wordt niet beschermd.

Omschrijving

Samengestelde bakstenen bouwmassa, symmetrisch opgezet, bestaande uit geschakelde onderdelen. In het midden een tweelaagse bouwmassa onder plat dak met dakschilden, gedekt met leien. Aan weerszijden aanbouwen, met de hoofdmassa verbonden door een tussenlid, een laag hoog en een travee breed onder een plat dak, aan de voorzijde voorzien van een bakstenen balustrade. De aanbouwen staan haaks op de straat, zijn een laag hoog op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met tuiles-du-Nord. Het gehele gebouw heeft een iets uitstekende plint. Ter hoogte van de vensterbanken en bovendorpels van de ramen zijn in de voorgevel gepleisterde speklagen aangebracht. De voorgevel van het middendeel is vijf traveeen breed en voorzien van een middenrisaliet, bekroond door een trapgevel. Hoeklisenen en middenrisaliet komen aan de bovenkant van de voorgevel samen in een rondboogfries op gepleisterde aanzetstenen. Boven het fries een geprofileerde goot. In het dakvlak zowel aan de voorzijde als zijkanten later aangebrachte veluxramen. In het risaliet een portiek, de zijkanten zijn bekleed met natuursteen, voor de deur een hardstenen trapje. Erboven heeft onder een korfboog een driedelig glas-in-lood bovenlicht aangebracht, met bakstenen penanten. Rechts van de deur bevindt zich een gevelsteen met het opschrift: "PRIM. LAP. POS./ G.S. VAN HAAREN/ PAROCHUS/ MARIAHEIDE/ A.D. MCMXI OCT VI". In de gevel naast de deur zijn zesruitsramen gezet, voorzien van metalen kozijnen en natuurstenen vensterbanken. Korfbogen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen en siermetselwerk. Op de verdieping bevinden zich zesruitsramen. De rechterzijgevel is blind. Aan de bovenzijde een gemetseld fries. In de achtergevel bevinden zich een deur in het midden, enkele zesruitsramen, en ter plekke van het trappenhuis een glas-in-lood raam.

Boven het zesruitsraam van het tussenliggende bouwdeel is een hanenkam in het metselwerk aangebracht. Dit deel van de gevel wordt bekroond door een opengewerkte bakstenen balustrade. Verder naar achter is een opbouw uit de jaren twintig van de 20ste eeuw op het dak geplaatst. In deze opbouw bevindt zich een groot samengesteld raam. De dakrand is afgewerkt met keramische tegels. Het plat dak aan de linkerkant is bereikbaar via een deur op zolder, deze steekt door de dakrand heen.

De haakse aanbouwen zijn voorzien van topgevels met een getrapt klimmend fries. Boven de ramen van de begane grond zijn rondbogen gemaakt, in de boogvelden een metselmozaïek. Bij het rechter bouwdeel zijn in de topgevel drie nieuwe vierkante ramen gemaakt. De rechterzijgevel heeft twee zesruitsramen en een bakstenen tandlijst. Het geheel is twee traveeen diep. De achtergevel staat tegen de latere uitbreiding aan. Het linker gedeelte heeft in de topgevel het oorspronkelijke raam behouden: een rechthoekig raam geflankeerd door blindnissen. Dit gedeelte is aanzienlijk dieper dan het rechterdeel. In de zijgevel bevindt zich vernieuwd metselwerk en een reeks van twee maal drie zesruitsramen waartussen een deur is aangebracht (eetzaal). Aansluitend een gedeelte met glas-in-loodramen (kapel). Een kleine haakse eenlaagse aanbouw heeft een zadeldak, gedekt met tuiles-du-Nord. In het interieur zijn delen van de oorspronkelijke indeling en inrichting bewaard gebleven. Evenwijdig aan de straat loopt een gang met aan de straatkant spreekkamers. Aan de achterkant bevindt zich onder meer de keuken. In de wand naar buiten zijn zesruitsramen aangebracht. De linkervleugel bevat gemeenschappelijke ruimtes, onder meer een sobere kapel, met glas-in-loodramen. Het interieur is gemoderniseerd, zo zijn er bijvoorbeeld verlaagde plafonds aangebracht. Oorspronkelijke elementen zijn ook nog aanwezig zoals een gebrandschilderd glas-in-loodraam in het trappenhuis gesigneerd E. Lohrer uit Utrecht, gedateerd 1912. Dit rondboograam is gewijd aan St. Elizabeth. In de hoofdmassa een vaste trap tot op de zolder. Op de verdieping bevinden zich slaapkamers.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering die van belang is voor het aanzien van de streek en als essentieel onderdeel van het geheel.

Afbeeldingen