Handelingen

Veenhuizen, Kerkweg 26 - Veenhuizerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Veenhuizerkerk
Genootschap: PKN - Protestantse gemeente Heerhugowaard
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Dijk en Waard
Plaats: Veenhuizen (NH)
Adres: Kerkweg 26
Postcode: 1704 DH
Sonneveld-index: 06131
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Nap, K.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21082 (praalgraf)

Geschiedenis

Kleine moderne, oorspronkelijk Hervormde, kerk (voorgevel noordzijde, achterkant zuidzijde), met daarachter de oudere begraafplaats. In het voorportaal bevindt zich een wit en zwart-marmeren praalgraf van Reinoud van Brederode, anno. 1633, uit de gesloopte eerdere kerk. Rechts (ten westen van) van dit kerkje staat een moderne klokkenstoel, waarin een klok uit 1460 hangt. Dit kerkgebouw is eigendom van de Protestantse Gemeente Heerhugowaard, en wordt nu alleen nog gebruikt voor speciale kerkelijke vieringen, alsmede als oefenruimte voor koren. Het gehucht Veenhuizen (NH) ligt ten noordoosten van Heerhugowaard. Sinds 2008 is er actie gevoerd voor vervanging van het in verval geraakte voorportaal, waarin het praalgraf is opgesteld.

Klok

Op 27 november 1983 kon de klok weer luiden in de toen nieuwe klokkenstoel. De klok, die is gegoten in Mechelen of Utrecht, komt uit 1460. In de Tweede Wereldoorlog is de klok door de Duitsers gevorderd om er oorlogstuig van te maken. De klok was beschilderd met een “P” ter aanduiding, dat de klok historische waarde had. Na de oorlog is de klok weer op zijn plaats gebracht in de toren van de kerk, die in 1965 is gesloopt. Van 1965 tot 1983 is de klok opgeslagen geweest in een werkplaats.

Afbeeldingen

Exterieur

De serie exterieurfoto's hieronder is genomen op 10 oktober 2010. Er werd toen gewerkt aan de verbouwing van bovengenoemd voorportaal met (op dat moment geheel ingepakt) praalgraf. Op diverse foto's, van borden bij deze kerk, is nadere informatie te lezen over zowel verleden als toekomst van dit interessante object.

Interieur