Handelingen

Varsselder, Hoofdstraat 31 - Martelaren van Gorcum (1927 - 2017)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Varsselder, Hoofdstraat 31 - Martelaren van Gorcum)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martelaren van Gorcum
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oude IJsselstreek
Plaats: Varsselder
Adres: Hoofdstraat 31
Postcode: 7076AG
Sonneveld-index: 12289
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Wolter te Riele (1867 - 1937)
Huidige bestemming: culturele bestemming
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Karakteristieke kleine W. te Rielekerk met toren, architectonisch sterk verwant aan de kerk in Oosterend (Fr) van dezelfde architect en uit dezelfde periode. Aan de eredienst onttrokken in 2017. Het voormalige kerkgebouw heeft een culturele bestemming gekregen.

De parochie H.H. Martelaren van Gorcum in Varsselder werd op 4 november 1917 opgericht door afscheiding van de parochies Ulft en Gendringen. In datzelfde jaar verbouwde men het gildegebouw tot noodkerk. Pas tien jaar later kwam de definitieve kerk gereed. Deze opvallende, éénbeukige kerk met toren in laatneogotische vormen naar ontwerp van Wolter te Riele (1867 - 1937) werd in 1926-1927 gebouwd (aanbesteding 3 december 1926, eerste steenlegging 12 april 1927, geconsacreerd 12 oktober 1927). Deze kerk is architectonisch verwant aan de eveneens door Te Riele ontworpen St. Wiro in Oosterwierum (Fr.) uit dezelfde tijd. Ook het interieur is waardevol. Helaas zijn veel oorspronkelijke inventarisstukken later vernieuwd.

  • 2017 Met ingang van 3 oktober 2017 is deze kerk aan de eredienst onttrokken.

Op dezelfde datum is de "Vereniging Kerkgebouw" (opgericht in maart 2017) eigendom geworden van de kerk. Het belangrijkste doel van de vereniging is om het kerkgebouw zonder winstoogmerk in stand te houden, ten einde het voortbestaan te garanderen, zowel in algemeen als plaatselijk belang, alsmede in cultureel en historisch belang. Tevens wil zij een ontmoetingsplaats realiseren om zodoende een bijdrage te leveren aan de dienstbaarheid en leefbaarheid van de gemeenschap. De vereniging draagt tevens zorg voor het behoud en onderhoud van de Mariakapel en het beheer en onderhoud van de naastgelegen begraafplaats.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

  • Op zoek naar afbeeldingen interieur,