Handelingen

Valkenburg, Oosterweg 1 - Kloosterkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kloosterkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Maas-Heuvelland
Provincie: Limburg
Gemeente: Valkenburg aan de Geul
Plaats: Valkenburg
Adres: Oosterweg 1
Postcode: 6301PX
Jaar ingebruikname: 1886
Architect: Fisenne, B. von
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 507264

Geschiedenis

Franciscanerkapel 1886, voormalige kloosterkerk, met dakruiter. In 1967 Hervormde Kerk, nu kerk PKN.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Met elementen van Neo-Gotiek in 1883 in opdracht van de Franciscanessen naar een ontwerp van architect B. von Fisenne uit Meerssen gebouwd KLOOSTER. De kloosterkapel werd in 1886 gebouwd en de noordvleugel in 1890. Het klooster is gesitueerd aan de Oosterweg. De gebouwen op het voorterrein dateren van recentere datum en zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het klooster heeft een in lengte- en dwarsrichting geplaatste L-vormige plattegrond telt twee, deels drie bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken en zadeldaken met leien en pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel.

Het oudste kloostergedeelte uit 1883 telt drie bouwlagen. Rechthoekige houten vensters, deels met glas-in-lood bovenlichten. Waterlijsten in hardsteen. Houten gootconsoles. Topgevelachtige dakkapellen met zadeldaken. In de achtergevel een uitbouw met frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin een beeld van Sint Franciscus onder een baldakijn. In deze uitbouw een entree van recentere datum.

De voormalige kloosterkapel dateert uit 1886, telt een bouwlaag en wordt afgdekt met een schilddak bekroond met een klokkentorentje met naaldspits. Spitsboogvormige glas-in-lood vensters met mergeltracering. Entree in de linkerzijgevel. Kleine dakkapellen met leien dakjes en zinken nokpionnen. Smeedijzeren muurankers.

De noordvleugel van het vml. kloostergedeelte dateert uit 1890 en telt twee bouwlagen en een souterrainverdieping. Waterlijsten. Houten gootconsoles. Dakkapellen.

Het INTERIEUR van klooster en kloosterkapel is van recentere datum en niet beschermenswaardig.

Waardering

Het voormalig klooster van de Franciscanessen is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van geestelijke ontwikkeling, tevens is het klooster een voorbeeld van een zgn. "Kulturkampf"-klooster. Het voormalig klooster bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het gebruik van mergel als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent het voormalig klooster aan de situering en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Het voormalig klooster is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Orgel

Het orgel is in 1954 gebouwd door de firma B. Koch & Zoon (Apeldoorn) voor de herv. kerk te Valkenburg. In 1967 plaatst Koch het over naar de Kloosterkerk.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 3 sterk.
  • Manuaal 2: Viola 8' - Céleste 8', vanaf c - Fluit 4' - Woudfluit 2'.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II.
  • Tremulant.

Pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur