Handelingen

Terwolde, Avervoordseweg 32 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Voorst
Plaats: Terwolde (De Vecht)
Adres: Avervoordseweg 32
Postcode: 7396PE
ID nummer:
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Linden, A. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gemeente gesticht in 1892. Het huidige kerkgebouw dateert uit 1953, en verving een eerder gebouw uit 1908.

Uitgebreid in 1994 (architect J. Valk, Soest) en in 2012. Van ca 500 zitplaatsen in 1994 naar ca 850 in 2012.

Orgel

Het eerste orgel wordt in 1928 aangeschaft. In 1964 wordt in het nieuwe kerkgebouw een orgel geplaatst door de firma B. Koch te Apeldoorn. In 1984-1985 wordt het orgel afgebroken en het aantal zitplaatsen op de galerij vergroot. Het orgel wordt vervangen door een orgel van de firma Hendriksen & Reitsma te Nunspeet en komt dan boven de preekstoel.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 29 mei 2007

De gereformeerde gemeente van Terwolde-De Vecht heeft een principebesluit genomen over nieuwbouw. Het huidige kerkgebouw aan de Avervoordseweg is te klein, zegt scriba A. H. Keurhorst desgevraagd. De gemeente in Terwolde-De Vecht kent al een tijd een gestage groei. De nieuwe kerk en pastorie komen op dezelfde locatie te staan als de huidige kerk. Om de nieuwbouw mogelijk te maken, heeft de kerkelijke gemeente een boerderij, inclusief 10 hectare grond, naast de kerk gekocht. De oude kerk en pastorie zullen volgens de plannen gesloopt worden. Voordat daadwerkelijk gebouwd kan worden, dient de burgerlijke gemeente de bestemmingsplanwijziging goed te keuren. De nieuwe kerk krijgt op de begane grond ongeveer 850 zitplaatsen. Dit aantal is eventueel uit te breiden door de bouw van een galerij met nog eens 174 zitplaatsen. De huidige kerk telt ruim 500 zitplaatsen. De gereformeerde gemeente van Terwolde-De Vecht hoopt de nieuwe kerk over ongeveer twee jaar in gebruik te nemen.

  • Uit: De Stentor d.d 26 november 2009

DE VECHT - De Gereformeerde Gemeente Terwolde-De Vecht wil een imposant nieuwbouwplan realiseren. De gemeente gaat niet alleen het kerkgebouw aan de Avervoordseweg fors uitbreiden, maar heeft ook nog eens flink wat grond gekocht. Daarop komen een nieuwe pastorie en drie huizen (twee geschakeld, één vrijstaand). G. Gerritsen van de bouwcommissie van de kerk beaamt dat het voor een kerk een indrukwekkend plan is. ,,We zeggen weleens tegen elkaar: ,,Normaal doet een projectontwikkelaar zoiets als dit. De Gereformeerde Gemeente was in gesprek met een agrariër, die aangaf grond bij de kerk te willen verkopen. De kerk was zeer geïnteresseerd, omdat aankoop van de grond de noodzakelijke uitbreiding van het kerkgebouw mogelijk zou maken. De huidige pastorie zou dan gesloopt kunnen worden, zodat op die grond uitbreiding van de kerk mogelijk wordt. Op de aangekochte grond zou een nieuwe pastorie kunnen komen.In de gesprekken bleek dat de boer méér grond wilde verkopen dan de kerk nodig had. En ook de boerderij. De kerk hapte toe, nadat was vastgesteld dat het haalbaar is om naast de eigen nieuwbouw (pastorie) ook nog drie woningen op de verworven grond te realiseren. Een en ander was mogelijk doordat leden van de kerkgemeente interesse hebben om er te gaan wonen. De kerk kocht de grond die nodig is voor de eigen plannen én voor de huizenbouw. De toekomstige bewoners van de drie woningen nemen de bijbehorende grond dan weer over van de kerk. Volgens Gerritsen is de constructie niet bedoeld om er aan te verdienen of de nieuwbouw van de kerk te financieren: de huizen voorzien in een behoefte van gemeenteleden en ronden bovendien het gebied af. ,,Wij bouwen die huizen niet. Omdat we toch al bezig waren doen we wel het vergunningenverhaal. Samen met de architect zorgen we voor een evenwichtig beeld van de pastorie en de huizen. De bouw van die huizen is een zaak van de bewoners. In de nieuwe kerk is straks ruimte voor ongeveer 800 mensen. Nu is er ruimte voor 500. In een tijd dat veel kerken leegstromen, is de kerk in De Vecht uit haar jasje gegegroeid, meldt Gerritsen. De kerk zit nu al rond 700 leden. ,,Daar zitten opvallend veel jongeren bij. En we verwachten nog door te groeien. Ook de parkeervoorziening bij de kerk wordt flink uitgebreid. De kerk heeft de plannen uitgewerkt. Het wachten is nu op groen licht van de gemeente Voorst, die een nieuw bestemmingsplan voor de gronden moet vaststellen.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 2 maart 2010

De vergunningen voor de verbouwing van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente Terwolde-De Vecht zijn rond. Het huidige kerkgebouw aan de Avervoordseweg in Terwolde is al jaren te klein. Nieuwbouwplannen dateren van 2004. Om de nieuwbouw mogelijk te maken had de kerkelijke gemeente een boerderij inclusief ruim 10 hectare grond aangekocht, waarvan inmiddels het overgrote deel weer is doorverkocht. Volgens de oude plannen (van 2007) zouden het gehele bestaande kerkgebouw en de pastorie gesloopt worden. Kerkenraad en ledenvergadering hebben het besluit echter teruggedraaid vanwege de regelgeving van de burgerlijke gemeente, die geen groot gebouw in dit gebied toestaat, zo deelde G. de Vree, voorzitter van de bouwcommissie, mee. Er is besloten de oude pastorie af te breken en te vervangen door een nieuwe, aan de andere zijde van het kerkgebouw, en de kerk te verbouwen. Dit jaar wordt de oude pastorie gesloopt en wordt er een nieuwe gebouwd. Volgens de huidige planning krijgt in 2011 de verbouw van de kerk zijn beslag. Er komt een vleugel bij de kerk, waardoor het aantal zitplaatsen stijgt van ruim 500 naar ruim 850. Het ontwerp van de pastorie en de nieuwbouw van de kerk is van VBK Architecten te Beekbergen. De stijl van de nieuwe pastorie en de aanbouw sluit aan bij het bestaande kerkgebouw.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. d.d. 21 maart 2012

TERWOLDE – De gereformeerde gemeente in Terwolde-De Vecht neemt vrijdagavond haar kerkgebouw aan de Avervoordseweg 32 opnieuw in gebruik. De kerk is uitgebreid met een vleugel, waardoor er nu 850 in plaats van 500 zitplaatsen zijn. „Ook het interieur is aangepast”, vertelt scriba A. H. Keurhorst.Diaken G. de Vree zal als voorzitter van de bouwcommissie de kerk weer overdragen aan de gemeente. Hierna zal de predikant van de gemeente, ds. K. Boeder, een kerkdienst leiden. De plechtigheid begint om 19.00 uur. Na de kerkdienst op vrijdag is er gelegenheid om het kerkgebouw te bezichtigen. Ook op zaterdag kunnen belangstellenden de kerk bekijken, van 10.00 tot 12.00 uur. Tijdens de verbouwing, die op 10 april vorig jaar begon, kerkte de gemeente in de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. De gereformeerde gemeente Terwolde-De Vecht telt ruim 700 leden. (Bron www.refdag.nl)

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur