Handelingen

Terschuur, Hoevelakenseweg 110 - Sionskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Sionskerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Terschuur
Adres: Hoevelakenseweg 110
Postcode: 3784WJ
Sonneveld-index: 20802
Jaar ingebruikname: 2014
Architect: Architectenbureau Born, Middelharnis
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Sionskerk. Prachtige moderne kerk met toren.

Orgel

Het orgel van de Hersteld Hervormde Gemeente te Zwartebroek-Terschuur is oorspronkelijk gebouwd in 1889 door de firma Maarschalkerweerd & Zn. voor de Doopsgezinde Kerk, Boomberglaan 14 in Hilversum. Het orgel had acht registers, twee manualen en aangehangen pedaal. Het werd gebouwd met mechanische tractuur en sleepladen. In 1940 is het door De Koff uitgebreid met vier registers (twee op ieder klavier), die geplaatst werden op een nieuwe pneumatische kegellade. De Koff plaatste onder andere een Bourdon 16', die als transmissie ook op het pedaal te gebruiken werd. In 1968 is het orgel herbouwd door de firma Fonteijn & Gaal. Men maakte nieuwe windladen, een nieuwe windvoorziening en nieuwe klavieren voor het manuaal. Er is dus eigenlijk sprake van nieuwbouw met gebruik van deels bestaand pijpwerk. Het orgel is in de zomer van 2010 gedemonteerd en opgeslagen. Het aanwezige Maarschalkerweerd-pijpwerk is separaat afgevoerd t.b.v. mogelijke bestemming in een historisch orgel. Om het orgel wel compleet te houden is vervangend bijpassend pijpwerk bijgevoegd. Dit pijpwerk dateert uit 1929 en is afkomstig van De Koff uit het orgel van de Gereformeerde Kerk in Werkendam. In 2010 is het orgel aangekocht door de Hersteld Hervormde Gemeente te Zwartebroek-Terschuur en aldaar opgeslagen in afwachting van een nieuw kerkgebouw in Terschuur. De kerk in Hilversum is verkocht en omgebouwd tot een Centrum voor Healing en Meditatie. In de zomer van 2012 is door een orgelcommissie onder advisering van D.A. Verkerk, orgelbouwer te Woudenberg, een plan gemaakt voor aanpassing van het orgel dat er toe moesten leiden dat het orgel speelklaar zou zijn bij het gereedkomen van een nieuw kerkgebouw, gebouwd vanaf mei 2013. Eind 2012 is Verkerk gestart met de uitvoering van het plan. De pedaallade is verplaatst en de tractuur van deze lade is vernieuwd. De pedaallade was vanwege de beperkte ruimte in Hilversum zijdelings direct tegen de manuaalladen geplaatst, waardoor het binnenwerk van het orgel slecht benaderd kon worden. Het orgel is voorzien van een kast met een nieuw sprekend front. Het pijpwerk is opnieuw geïntoneerd, waarbij getracht is het klankbeeld van het orgel naar het werk van Maarschalkerweerd te doen klinken. Vanaf 24 januari 2014 is orgelbouwer Verkerk met behulp van een team vrijwilligers gestart met de opbouw van het orgel in Terschuur. Het orgel is in gebruik genomen op 14 mei 2014 tijdens een dankdienst waarbij eveneens het kerkgebouw in gebruik genomen werd. Het kerkgebouw heeft de naam Sionskerk gekregen.

Luidklok

De luidklok in de toren betreft een tweedehands exemplaar, afkomstig uit de voormalige Sacramentskerk te Tilburg. Nadat de kerk in 2005 buiten gebruik is gesteld en is verkocht, werd besloten tot de verkoop van de twee luidklokken. De grote klok uit 1948 is verkocht naar de hersteld hervormde Bethelkerk in Lunteren en de kleine klok uit 1938 naar de hersteld hervormde Sionskerk in Terschuur.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad 7 mei 2014

Het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente (hhg) Zwartebroek-Terschuur wordt woensdag met een „dankdienst” in gebruik genomen. De kerk, aan de Hoevelakenseweg 110 in Terschuur, is ontworpen door Architectenbureau Born uit Middelharnis, laat Mas van Vliet, kerkvoogd en secretaris van de bouwcommissie, weten. Bouwbedrijf Hardeman uit Lunteren tekende voor de bouw. Het installatiewerk werd verzorgd door plaatselijke bedrijven. Veel is ook gedaan door vrijwilligers.

De kerk telt zo’n 250 zitplaatsen en beschikt verder over drie zalen. Door het openen van een schuifwand kan de kerkzaal met 70 zitplaatsen worden uitgebreid. Op de verdieping is een ruimte gesitueerd voor het jeugdwerk. Ook is er een rouwkamer gekomen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur