Terborg, Hoofdstraat 73 - Georgius
Uit Reliwiki
Algemene gegevens | |
---|---|
Naam kerk: | Georgius |
Genootschap: | Rooms Katholieke Kerk |
Provincie: | Gelderland |
Gemeente: | Oude IJsselstreek |
Plaats: | Terborg |
Adres: | Hoofdstraat 73 |
Postcode: | 7061CG |
Inventarisatienummer: | 12211 |
Jaar ingebruikname: | 1914 |
Architect: | Stuyt, J. (kerk); Tepe, A. (toren) |
Huidige bestemming: | buiten gebruik |
Monument status: | Gemeentelijk monument |
Geschiedenis
Prachtige, late neogotische kerk met toren. Ook Sint Joriskerk genoemd (Georgius = Joris). (Deze kerk heet dus niet St. Gregorius).
Toren uit 1877, ontworpen door A. Tepe. Kerk uit 1913-1914, ontworpen door J. Stuyt.
Buiten gebruik voor reguliere R.K. vieringen in 2013.
In 2019 is de kerk verbouwd tot evenementenruimte, officiëel in gebruik genomen op Open Monumentendag zaterdag 14 september 2019.
In het Jorishuis naast de kerk vinden enkele keren per jaar ontmoetingsbijeenkomsten plaats.
In de media
Uit : De Gelderlander 29/3/2018
Geboren Terborgenaar koopt de kerk in zijn stadje
TERBORG - De Georgiuskerk in Terborg is verkocht. John Bakker is de koper van het katholieke godshuis in het hart van het stadje. Het koopcontract is getekend en de overdracht van het kerkgebouw van parochie Maria-Laetitia is in november. De naastgelegen voormalige kleuterschool hoort daar ook bij. Rick Aalbers 29-03-18, 08:32 Laatste update: 20:44 De Georgiuskerk in het hart van Terborg. John Bakker is de nieuwe eigenaar. De Georgiuskerk in het hart van Terborg. John Bakker is de nieuwe eigenaar. © Theo Kock
Geboren Terborgenaar Bakker (59), inwoner van Dinxperlo, behoudt de kerk zoveel mogelijk voor Terborg, zo heeft hij de parochianen vrijdag verteld tijdens een info-avond. ,,Hoe verdrietig het ook is dat de kerk dichtgaat, hij blijft wel open voor Terborg. Alleen op een andere manier’’, verklaart Bakker.
Bakker maakt in en om het gebouw een combinatie van maatschappelijk en commercieel gebruik. ,,Aan de achterzijde komt een terras, zodat je daar lekker in de zon kunt genieten van een hapje en drankje. Binnen komt een expositieruimte en worden spullen verkocht die er goed tot hun recht komen, zoals antieke kasten’’, zegt Bakker, al tientallen jaren makelaar in Silvolde.
Afgesproken is dat de Terborgse gelovigen de kerk kunnen blijven gebruiken. Het secretariaat van de geloofsgemeenschap behoudt ook het kantoor in de oude kleuterschool. Bovendien blijft de Mariakapel minstens tien jaar open. ,,Want het is voor veel mensen belangrijk dat ze nog een kaarsje kunnen opsteken voor hun overleden dierbare.’’
Uit: geldersepost.nl, 1 mei 2019
TERBORG - Duizend kuub, ofwel veertig vrachtwagens zand waren er nodig voor de aanleg van een terras en tuin achter de Georgiuskerk in Terborg. Het is het paradepaardje van het door eigenaar John Bakker tot evenementenlocatie omgebouwde voormalige godshuis.
Door Miriam Szalata
Vanaf het Gravenpad lopen de trappen omhoog naar het terras. De zestig centimeter dikke muur van de kerk is doorgebroken voor een deur en ramen. "Vroeger was het hier achter de kerk een wildernis, zegt Bakker. "Je kon er niet komen. Het Gravenpad liep dood. Nu kun je op het terras zitten met uitzicht op het groen van het bos en landgoed 'de Paasberg' en het kasteel. Ook vanaf de Hoofdstraat kun je straks via de poort aan de zijkant van de kerk op het terras en het Gravenpad komen.
Bakker is sinds vorig jaar eigenaar van de kerk die - als een van de vele in de parochie Maria Laetitia- gesloten is. Al een jaar of vier geleden was er een werkgroep ontstaan waarin naast Bakker ook zijn zus Els, de architect Jan Renskers, aannemer Freddy Jansen en begrafenisondernemer Herman Tomesen nadachten over een andere invulling. "We hadden best leuke plannen, zegt Bakker. "Een idee was om er een soort kubus in te bouwen om kantoorruimten in onder te brengen. We konden de kerk van het bisdom overnemen voor een symbolisch bedrag, maar dan moesten we het verplicht onderbrengen in een stichting. Vind dan maar eens een bestuur, dat ook nog eens financiële verplichtingen op zich neemt. Dat lukte dus niet.
Herinneringen
Dan maar laten rusten was niet Bakkers stijl. Als geboren Terborgenaar was de kerk hem dierbaar. Hij koestert zijn herinneringen. "Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Wij gingen hier naar de kerk. Elke familie had zijn vaste plek in de kerk. Mijn broer, drie zussen en ik zijn hier gedoopt. Twee van mijn zussen en mijn broer zijn er getrouwd, mijn ouders zijn er begraven en ik ben drie jaar misdienaar geweest.
Daarnaast had hij 'ervaring' in het kopen van kerken. De Augustinuskerk in Gaanderen is ook van hem geweest. Nadat het mogelijk werd om er een woning in onder te brengen, verkocht hij de kerk door aan een ander. Er was dus vast ook wel een invulling te vinden voor de Terborgse kerk, zo dacht Bakker. Nadat Bakker in het voorjaar van het bisdom de Georgiuskerk mocht kopen, deed hij de eerste maanden er nog niets mee, omdat in november de laatste mis en in december een kerstconcert stonden gepland. "Daarna hebben we vier maanden lang verbouwd. Familie, vrienden en betaalde krachten hebben meegeholpen. Tot zaterdagnacht voor Pasen zijn we bezig geweest. Dat er zo'n druk op lag, kwam omdat de opening van Terborg 600 jaar stad voor de deur stond en we in de kerk een historische expositie hebben.
Doopvont
De kerkbanken en beelden zijn verdwenen, maar verder zijn er nog genoeg elementen die aan de kerk herinneren. Zo staat het doopvont, waar 'half Terborg' met wijwater is overgoten, bij het binnenterras achterin de kerk. Ook de oude vloertegeltjes liggen er nog steeds. Zelfs de nieuwgebouwde bar van zwaar hout blijkt historisch. "We vonden in de sacristie een kast met kazuifels en andere kleding van de pastoor. We hebben de kast verplaatst naar de kerkruimte en aangepast, zodat er onder meer een koeling in kan. Het was een idee van Janneke Godschalk, onze styling director. In haar ontwerp van de nieuwe toiletblokken zijn elementen terug uit de kerk terug te vinden. Zo hebben de toiletten een open 'dakbedekking' in dezelfde ruitvorm als de ramen en wie omhoog kijkt, ziet de gewelven op ongeveer achttien meter hoogte. De langwerpige hanglampen komen goed tot hun recht in het schip van de kerk en kunnen verschillende kleuren aannemen. De verwarming bestaat uit infraroodpanelen op zo'n drie meter hoogte aan de zuilen, daarmee is de kerk gasloos. Er is een kleine compacte keuken voor kleine hapjes, maar een toekomstige exploitant kan de grotere sacristie ook tot keuken ombouwen.
Exploitant
Een exploitant is het enige wat de kerk nog mist. "Zolang we hier de historische expositie hebben, helpt de Roode Leeuw ons, zegt Bakker. "Die bekijkt nu of deze locatie ook in de toekomst bij hun bedrijfsvoering past.
Bakker ziet de kerk graag in gebruik als evenementenlocatie. "Mits met stijl, zegt hij nadrukkelijk, waarmee hij maar wil zeggen dat kermis en carnaval daar niet onder vallen. Hij denkt bijvoorbeeld aan een trouwerij, veiling van bijzondere attributen, modeshow, verjaardagen en (zakelijke) recepties. Het liefst ziet hij een exploitant die binding heeft met Terborg. "Dat is wel nodig, wil je dit gezond kunnen exploiteren, aldus Bakker.
De vernieuwde Georgiuskerk met de expositie Terborg 600 jaar stad is tot en met 2 juni te bezichtigen op: vrijdag 14.00 tot 19.00 uur; zaterdag 10.00 tot 16.00 uur; zondag: 12.00 tot 17.00 uur. Extra opening: donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) van 10.00 tot 18.00 uur.
- uit Ómroep Gelderland', d.d. 14 november 2019
Vier historische altaarluiken uit de gesloten Georgiuskerk in Terborg blijven behouden voor de parochie en krijgen een nieuwe plek in de [[[Gaanderen, Kerkstraat 70 - Martinus|Sint Martinuskerk]] in Gaanderen. De bijzondere altaarstukken uit het atelier van de beroemde architect Pierre Cuypers zijn deze week in de kerk geplaatst.
- (Bron:Omroepgelderland)