Handelingen

Ter Idzard, Idzardaweg 61 - Bonifatiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Bonifatius
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Weststellingwerf
Plaats: Ter Idzard
Adres: Idzardaweg 61
Postcode: 8476EP
Inventarisatienummer: 09637
Jaar ingebruikname: 16e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38861

Geschiedenis

Toren 1904.

De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken

Monumentomschrijving Rijksdienst

Eenvoudig laatgotisch kerkje met driezijdige sluiting op een verhoogd kerkhof gelegen; gepleisterd; toren boven westgevel uit 1903. Drie gebeeldhouwde epitafen XVI-XVIIa en drie zerken. Een kabinetorgel uit de tweede helft van de 19de eeuw, in 1937 geplaatst door Bakker en Timmenga.

In de media

  • Februari 2009:

Burgemeester Gerard van Klaveren van gemeente Weststellingwerf heeft het startsein gegeven voor de restauratie van het oude kerkje in Ter Idzard. De Stichting Alde Fryske Tsjerken gaat het kerkje na de verbouwing inrichten als historisch archief voor de lokale historische vereniging.

Ook zullen er trouwerijen, begrafenissen, lezingen en concerten gehouden worden. De kerk zal daarnaast dienst doen als toeristisch informatiecentrum langs het Jabikspaad. Het opknappen van het kerkje kost in totaal €450.000. De Stichting Alde Fryske Tsjerken krijgt bijdrages van onder andere Plattelânsprojekten, de gemeente Weststellingwerf en het rijk. (bron Leeuwarder Courant).

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 14 juli 2009.

De kerk in het Friese Ter Idzard wordt op dit moment grondig gerenoveerd. Het is de bedoeling dat het kerkgebouw eind 2010 dienst gaat doen als een historisch centrum. Verder wordt de kerk geschikt gemaakt als rouw- en trouwlocatie en als ruimte voor lezingen en concerten.

De kerk is al sinds 1978 eigendom van de stichting Alde Fryske Tsjerken. Toen zij de kerk overnam, was het de verwachting dat binnen vijf jaar de restauratie afgerond zou zijn.

Inmiddels is de stichting 31 jaar eigenaar van de kerk. Vanwege het ontbreken van subsidies kon ze niet eerder beginnen met de restauratie van het gebouw. Pas twee jaar geleden kwam er geld vrij, dat nu wordt aangewend voor de restauratie.

De kerk van Ter Idzard is gebouwd rond 1500 en ligt aan het Jabikspaad, de pelgrimsroute van Sint Jacobiparochie in Friesland naar Santiago de Compostella in het noorden van Spanje. De kerk is voorzien van een kabinetorgel en meerdere gebeeldhouwde zandstenen graven uit de zestiende en de zeventiende eeuw.

Het 16e eeuwse kerkje had aanvankelijk geen toren. Die is er, altijd nog zonder spits, in 1903 opgezet. En in 1926 is de spits toegevoegd. (47-02)

De opname,s zijn met verschillende gepleisterde muren en interieur voor de restauratie. avd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur