Handelingen

Ten Boer, Kerkpad 3 - Kloosterkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kloosterkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Ten Boer - Sint Annen
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Ten Boer
Adres: Kerkpad 3
Postcode: 9791CV
Sonneveld-index: 01235
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 9779

Geschiedenis

Belangrijke historische kerk met dakruiter.

Gebouwd in het derde kwart van de 13de eeuw als kloosterkerk van een Benedictinessenklooster. Eenbeukige kerk met rechtgesloten koor, een van de fraaiste voorbeelden van de Groninger romano-gotiek. De oorspronkelijk aanwezige koepelgewelven zijn waarschijnlijk in 1618 uitgebroken en vervangen door een vlakke balken zoldering. In de kerk een kansel uit omstreeks 1669. Orgel van J. Doornbos uit 1894, in 1982 door Mense Ruiter Orgelbouw gerestaureerd.

Orgel

Jan Doornbos bouwde met behulp van een oude windlade een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk te Ten Boer, dat in 1894 is opgeleverd. In 1906 raakte het beschadigd tijdens de restauratie van het kerkgebouw. Het instrument werd door Doornbos weer hersteld. Bij een restauratie door Arie Bik in 1946 werd de Trompet 8' vervangen door een Quint 3'. Ook maakte hij het pedaal zelfstandig door een transmissie aan te leggen van de Bourdon 16'. Tenslotte verving Bik het oude klavier door een nieuw met de omvang C-f, echter zonder hier ook de windlade op aan te passen en pijpen bij te maken. Mense Ruiter restaureerde het orgel opnieuw in 1982. Hij bracht weer een klavier aan met de oude omvang en verving de Quint door een Trompet 16'. In tegenstelling tot het opschrift op de trekker is de Trompet 16' ongedeeld en doorlopend.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Groot rechthoekig kerkgebouw, restant van Benedictijnerklooster; de muren en koorsluiting rijk geleed met flauwspitsbogige nissen en cirkels in de zwikken; uitgebouwde traptoren in de noordgevel. Inwendig nissengeleding in de oostelijke travee en nissen fries met bakstenen kapitelen en consoles. In de wand een steen met 1565. Boven de scheidingsmuur balk met 1618. De kerk bezit een 17e eeuwse preekstoelkuip; twee offerblokken, twee overhuifde banken waarin gotische koorstoelen zijn verwerkt. Twee gesneden houten kronen plm 1800. In de dakruiter klok uit 1705. Eenklaviers orgel in 1894 door J. Doornbos met 18e eeuwse delen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur