Handelingen

Strijen, Nieuwestraat 24 - Hervormd-Gereformeerde Evangelisatie (1958 - 2018)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormd-Gereformeerde Evangelisatie
Genootschap: Hervormd-Geref. Evangelisatie
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Strijen
Adres: Nieuwestraat 24
Postcode: 3291AR
Sonneveld-index: 03509
Jaar ingebruikname: jaren 1950
Architect:
Huidige bestemming: woning
Monument status: geen


Geschiedenis

Sobere kerkzaal, ongeveer jaren 1950, achter woonpand uit eind 19e eeuw. Vermoedelijk gebouwd door een locale groep "Hervormd Gereformeerde Evangelisatie".

In ongeveer 2005 is de bijbehorende kerkelijke gemeente opgegaan in de Hersteld Hervormde Gemeente in Numansdorp, die haar vieringen tot 2017 hield in (voormalig Hervormd Wijkgebouw) Elim, op zondagochtend en zondagavond. Sinds 2017, na gedwongen sluiting van Elim in Numansdorp, kerkt deze Hersteld Gemeente in de (voormalige Gereformeerde, nu Protestantse) kerk De Hoeksteen in Numansdorp (2 kerkdiensten op zondag).

In Strijen werd van ongeveer 2005 tot 2017 op zondagmiddag nog één kerkdienst gehouden.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, d.d. 28 december 2017

De hervormd-gereformeerde evangelisatie te Strijen houdt op te bestaan. Op woensdag 10 januari wordt de laatste dienst belegd in het gebouw aan de Nieuwestraat. „Heel wat mensen zijn in dit kerkgebouw tot geestelijke ruimte gekomen.” Bijna niets duidt erop dat het pand Nieuwestraat 24 een kerkgebouw is. Aan de voorkant oogt het als een deftig herenhuis. De achterkant ziet er meer uit als van een verenigingsgebouw. Zodra bezoekers echter door de deur naarbinnen gaan, staan ze meteen in de langgerekte, eenvoudige kerkzaal. Dat langgerekte heeft te maken met een verbouwing in de jaren 60, toen er aan het gebouw een nieuw gedeelte werd toegevoegd. „De kerk zat voordien zo vol dat er stoelen uit de bestuurskamer en het woonhuis gehaald moesten worden en de mensen pal onder de kansel zaten”, zegt D. Verblaauw, secretaris van de Stichting Hervormd Gereformeerde Evangelisatie. Het eenvoudige zit ’m in de aanwezigheid van slechts de hoogst noodzakelijke voorzieningen voor een kerk: een kansel, een psalmbord, zitplaatsen en een orgel. Er staan precies 126 stoelen: 14 rijen van 6 aan de ene kant van het middenpad en 14 rijen van 3 aan de andere kant. „Op zondag zijn er nog maar zo’n 15 van die stoelen bezet”, aldus Verblaauw.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur