Handelingen

Steenbergen, Kerkplein 7 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ned. Herv. Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Steenbergen
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Steenbergen
Plaats: Steenbergen
Adres: Kerkplein 7
Postcode: 4651AN
Inventarisatienummer: 08262
Jaar ingebruikname: 1832
Architect: Huijsers, P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 34517

Geschiedenis

Belangrijke Hervormde "Waterstaatskerk" met toren.

De Protestantse kerk aan het Kerkplein, gebouwd in 1834, is gerestaureerd en zaterdag 13 oktober 2007 weer in gebruik genomen. Het meest opvallend is de groene kleur van de kerk. Uit onderzoek is gebleken dat dat de originele kleur van de kerk is en niet de witte, die het gebouw de laatste jaren had. De beide luidklokken zijn in de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de Duitse Wehrmacht. De grote klok is teruggekomen. Er is nu een tweede luidklok bijgemaakt, identiek aan de oude kleine klok. Op het verlanglijstje stond sinds 2007 de restauratie van het orgel, die plaatsvond in 2013.

Monumentomschrijving; Rijksdienst

Nederlands Hervormde KERK; klassicistisch gebouw uit 1832, bestaande uit een door een zadeldak gedekte driebeukige hallenkerk met een gevel, ingedeeld door Dorische halfzuilen en een fronton met triglyphenlijst, waarachter de ingebouwde toren oprijst, met dubbele Ionische pilasters en bekroond door een koepel waarop een obelisk. Inwendig: Dorische zuilen met segmentbogen, tongewelf in stuc over de middenbeuk, graatgewelven over de zijbeuken. Eiken kansel uit de tweede helft van de 18e eeuw, waaraan een koperen lezenaar met de gekroonde initialen W. en M. van 1693; gesneden orgelkas. Eikenhouten klokkenstoel met klok van J.P. Huaert, 1794, diam. 105 cm. IJzeren toegangshek tussen hardstenen pijlers met vaasbekroning. Van oorsprong een tweeklaviers orgel uit de tweede helft van de 17e eeuw. In de vorige eeuw is het Positief verwijderd. Gerestaureerd in 1963.

In de Media

Uit Reformatorisch Dagblad, 15 mei 2007.

De toren van de hervormde kerk in Steenbergen wordt de komende drie maanden stevig onderhanden genomen, zo meldt de regionale pers. De balken in de top van het karakteristieke gebouw zijn ongeveer 175 jaar oud. „Boktor en aanverwante diersoorten hebben het hout flink aangevreten”, meent voorzitter Dekker van de kerkrentmeesters. „Nieuwe balken moeten dat probleem oplossen.”

Ook de stuclaag van de toren is aan vervanging toe en de houten voorpui van de kerk moet opnieuw geverfd worden. Een flinke klus, die in totaal 313.000 euro kost. Het Nationaal Monumentenfonds neemt ongeveer de helft van de kosten voor zijn rekening. Voor de ruim anderhalve ton die resteert, zoekt de hervormde gemeente nog naar middelen. Toch kan de restauratie best beginnen, vindt Dekker. „Bij diverse fondsen hebben we kansrijke aanvragen lopen. De Stichting Kerkelijk Geldbeheer schiet daarom waar nodig geld voor, tegen een zeer lage rente. Dat is geen ongebruikelijke constructie, die stichting verstrekt elders zelfs veel grotere leningen.”

Orgel

Op zaterdag 16 november 2013 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen na onderhouds- en restauratiewerkzaamheden door Verschueren Orgelbouw Heythuysen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur