Handelingen

Soesterberg, Amersfoortsestraat 20 - Kapel Missiehuis St. Jan

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Soesterberg, Amersfoortseweg 20 - Kapel Missiehuis St. Jan)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Missiehuis St. Jan
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Soest
Plaats: Soesterberg
Adres: Amersfoortsestraat 20
Postcode: 3769AS
Inventarisatienummer: 04289
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Alexander Kropholler (1881 - 1973)
Huidige bestemming: conferentiezaal
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Kapel Missiehuis St. Jan. Karakteristieke Krophollerkapel. Nu conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. Verbouwd in 2000.

Missiehuis Sint Jan

Een historisch pand waarvan het eerste deel dateert uit 1926 en de kapel werd aangebouwd in 1935 ontworpen door architect A.J. Kropholler. In het trappenhuis is de historische ontwikkeling fraai weergegeven in een glas-in-loodraam dat gemaakt is door Wim van Woerkom. De fraaie kapel is uitgevoerd met veel glas-in-loodramen. Veel kunst van diverse kunstenaars, zoals Hans Landsaat, Henri Plaat, Theo Kuyper en Theo van der Hoeven.

Klooster Cenakel

Een gemeentelijk monument dat dateert uit 1939 ontworpen door architect: Joseph Franssen. De Ceciliakapel houdt met prachtige wandschilderingen van Jean Collete de herinnering aan vroeger levend. Door het gehele gebouw is een permanente expositie van een werk van de kunstenaar Jan van der Pol (Aalsmeer, 1949) te bezichtigen. Dit werk (IUOEYA BGF X ZNQD VCSP KWTRL HM) omvat 195 linoleumsneden die samen één beeldende totaliteit, één onafhankelijk kunstwerk vormen dat gebaseerd is op de Hiëroglyphica van Horapollo.

Kontakt der Kontinenten

Kontakt der Kontinenten is in 1961 ontstaan uit het vroegere Missiehuis Sint Jan. Het missiehuis was van 1924 tot 1960 een kleinseminarie van de missiecongregatie SVD (Societas Verbi Divini – Gezelschap van het Goddelijk Woord). Jongens begonnen intern hun gymnasiale studie in het kader van vorming en opleiding tot priester-missionaris. Van hen sloten er 135 hun vorming af met filosofisch-theologische studies en de priesterwijding. Een groot deel werd als missionaris uitgezonden naar verschillende continenten. Het wapen van de SVD is nog te zien bij het trappenhuis in de hal. In 1961 werd Centrum Kontakt der Kontinenten opgericht.

In 1989 kocht de Stichting Kontakt der Kontinenten het gehele gebouw inclusief het omliggende terrein. Na diverse renovaties en uitbreidingen diende zich in 1999 een nieuwe uitdaging aan. Het slotklooster Cenakel, bewoond door de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding, kwam vrij. De zusters, inmiddels gering in aantal, konden het grote gebouw niet meer beheren, verlieten het gebouw en zetten elders de traditie voort. In 2000 heeft Kontakt der Kontinenten de poorten van Klooster Cenakel geopend. Vandaag de dag bestaat Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten uit deze beide unieke gebouwen.

Het Kontakt der Kontinenten is een conferentie- en studiecentrum en gemeentelijk monument aan de Amersfoortsestraat 20, even buiten de bebouwde kom van Soesterberg in de provincie Utrecht.

Geschiedenis vervolg

Het gebouw met kapel werd in 1925 gebouwd als kleinseminarie Missiehuis Sint-Jan voor de missiecongregatie Gezelschap van het Goddelijk Woord. Opdrachtgever namens de congregatie was pater M. van Es, rector van het missiehuis op het terrein van de buitenplaats Eikenhorst. Het gebouw werd ontworpen door pater Joan Beckert uit Steyl. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit drie bouwlagen en een zolder. In 1933 werd een aanbouw geplaatst naar een ontwerp van architect A.J. Kropholler. In 1955 werd een varkensstal achter het missiehuis gebouwd. In 1968 verwoestte een grote brand onder andere de klokkentoren, de voorgevel en de topgevel. Deze werden opnieuw opgetrokken.

Tot 1960 werden er jongemannen opgeleid tot priester-missionaris om vervolgens naar missiegebieden te worden uitgezonden. In 1961 werd Centrum Kontakt der Kontinenten opgericht en waren de gebouwen lange tijd in gebruik als vormings-, conferentie- en studiecentrum voor missionarissen. In 1989 werden de gebouwen aangekocht door de Stichting Kontakt der Kontinenten en werd het een commercieel conferentiecentrum met hotel.

In het naastgelegen gebouw aan de Amersfoortsestraat 18, was het Cenakel, een klooster van de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding gevestigd. Na het vertrek van de zusters in 1999 werd dit klooster met kapel aangekocht en toegevoegd aan het conferentiecentrum.

(Bron: Wikipedia)

Afbeeldingen