Handelingen

Soerendonk, Dorpsstraat 24 - Johannes Onthoofding

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes Onthoofding
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Cranendonck
Plaats: Soerendonk
Adres: Dorpsstraat 25
Postcode: 6027PD
Inventarisatienummer: 08233
Jaar ingebruikname: 1838
Architect: Reydt, J. van de, Franssen, J. (uitbr.)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument (kerk); Rijksmonument 424832 (orgel)

Geschiedenis

De kerk bestaat uit een schip uit 1836-1838, gebouwd door de waterstaatsopzichter J. van der Reydt, een transept en koor uit 1932 van J. Franssen en een westtoren uit 1908-1910, wellicht ontworpen door C. Franssen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.-K. Kerk. H. Johannes de Doper, vanwege het van oorsprong eenklaviersorgel in 1843 gemaakt door L. Vermeulen. In 1847 uitgebreid met een onderpositief en aangehangen pedaal. Het orgel is het oudst bewaard gebleven instrument van de orgelmakers Vermeulen.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1836-1838
  • Bouwstijl: Neo-Romaans
  • Architect: Reydt, J. van de, Franssen, J.
  • Gevels en Materialen: Bakstenen gevel met sieranker. Op torengedeelte handvormsteen, toren machinale baksteen.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak en klokketoren met spits. Leien.
  • Bijgebouwen: Aan de straatzijde een ijzeren neogotische sierhek en ingang met bakstenen pijlers met hardstenen neogotische afdekking. Eenvoudig knekelhuis onder zadeldak met muldenpannen. Baksteen met topgevel.
  • Groen: Om het kerkhof een haag van beuken en haagbeuk. R.K. kerkhof met diverse hardsteen grafmonumenten van circa 1900 en later.
  • Bijzonderheden: Kerk als voorbeeld van een 19e eeuwse dorpskerk met meerdere bouwfasen. Het kerkgebouw met toren speelt een belangrijke rol in de structuur van de Dorpsstraat en als orientatiepunt voor de omgeving. Begraafplaats van belang als voorbeeld van een R.K. kerkhof van rond de eeuwwisseling.

R.K. dorpskerk met kruisvormige plattegrond. In opzet en waterstaatskerk van architect J. van de Rijt, herkenbaar in het huidige schip; toren van circa 1900 met ingang en in het bovenste vierkant spaarvelden en rondbogen een nieuw transept en koor door architect J. Franssen. Op het kerkhof calvariekruis met gietijzeren corpus op houten kruis, circa 1925 met bakstenen buitenaltaar.

Afbeeldingen