Handelingen

Sittard, Oude Markt 24 - Michiel / Paterskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Michiel / Paterskerk
Genootschap: (RKK) Rooms-Katholieke Kerk in Nederland
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Sittard
Adres: Markt 24
Postcode: 6131EK
Jaar ingebruikname: 1667
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 33702
Sonneveld-index: 13480
Bouwjaar: 1659-1668
Type: Kerk
Functie: Religieus

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke, in Nederland unieke, barokkerk met flinke dakruiter.

De "Paterskerk" is gewijd aan Sint Michiel, de aartsengel die in de persoon van de Dominicanen naar Sittard geroepen werd om de duivelse draak van de Reformatie te verslaan, zoals een nisbeeld boven de ingang laat zien. De kerk werd gebouwd door de Dominicanen en ingewijd in 1668. De fraaie voorgevel is een typisch voorbeeld van Zuid-Nederlandse barok. De barokvariant is ook toegepast bij de Augustijnen- en de Jezuïetenkerken in Maastricht en komt verder vooral voor bij kerken in Luik, Leuven, Brussel en Antwerpen. De strakke Franse invloed is herkenbaar aan de strikte gevelindeling: drie vakken in de breedte en drie lagen in de hoogte. De breedteverdeling wordt bereikt door dubbele pilasters (vlakke kolommen). De kapitelen zijn beneden Toscaans, in het midden ionisch (krulvorm) en boven composiet (Ionische krulvormen Korintische bladvorm). De verdeling in de hoogte wordt geaccentueerd door samengestelde kroonlijsten. De beëindiging geschiedt door een halsgevel (holle bogen), een groot gevelreliëf en een driehoekige top, bekroond met kruis.

  • Ongeveer begin á midden jaren 1980 werd deze prachtige kerk bedreigd met sluiting. Die is toch niet doorgegaan, integendeel: deze kerk is overdag vaak open en volop in gebruik.

Monumentomschijving Rijksdienst

Sint Michaëlskerk. Eenbeukige kerk, gebouwd in 1659-1668 met driezijdig gesloten koor, dakruiter en een opvallend rijk uitgevoerde facade met voluten en fronton. Het ontwerp is mogelijk van pater Hiëronymus Mauritius uit Brussel. Aanvankelijk in gebruik als kloosterkerk door de paters Dominicanen. Tegen de koorsluiting bouwde men in de late 17de eeuw de sacristie met daarboven de bibliotheek.

Het interieur wordt gedekt door gestucadoorde kruisribgewelven. Tot de inventaris behoren een kansel uit 1649, een rijk gesneden lambrisering uit de tweede helft van de 17de eeuw, een fors barokaltaar uit het begin van de 18de eeuw en een gepolychromeerd beeld van het H. Hart van Jezus uit het atelier van W. Houtermans uit 1875. De gebrandschilderde ramen zijn uit het atelier Nicolas en dateren uit 1893-94. Orgelkas (Rijksmonument) in twee delen ter weerszijden van het venster, 1782. Klokkenstoel met klok van F. van Trier, 1649, diam. 52 cm.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas-in-lood