Handelingen

Sint Philipsland, Voorstraat 19 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Tholen
Plaats: Sint Philipsland
Adres: Voorstraat 19
Postcode: 4675CA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1939
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gemeente voortgekomen rond 1932 uit de Oud Gereformeerde Gemeente van ds. L. Boone. Na eerst bijeengekomen te zijn in een woning, worden de kerkdiensten al snel verplaats naar café De Kroon in de Voorstraat. In 1939 besluit men om in de Voorstraat op de plaats van twee woningen een nieuw kerkgebouw te laten bouwen. Op 7 juli 1939 kan het kerkgebouw al in gebruik genomen worden. Het aantal zitplaatsen bedraagt dan 134.


Orgel

Na zo'n zestien jaar een harmonium en een elektronisch orgel te hebben gebruikt wordt er in 1969 een pijporgel in het kerkgebouw geplaatst afkomstig uit het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente van Tricht, overgebracht en opnieuw opgebouwd door orgelbouwer A. Nijsse te Wolphaartsdijk. In 1980 is het orgel vervangen door een instrument van de Firma H. Strubbe te Vinkeveen. In 2009 is ook dit orgel weer vervangen.

In de media

  • Uit: Het Vaderland d.d 22 Juli 1939.

Te St Philipsland is dezer dagen het nieuwe kerkgebouw der Gereformeerde Gemeente in gebruik genomen, met een predicatie door ds van Neerbos. Uit een en ander blijkt, dat er opnieuw een scheuring is gekomen, vermits reeds een Gereformeerde Gemeente te St Philipsland bestaat, waarvan ds. Blaak, als opvolger van den ouden dominee Boone, werkzaam is.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur