Handelingen

Sint Pancras, Kerkplein 1 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: "De Witte Kerk"
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Sint Pancras
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Dijk en Waard
Plaats: Sint Pancras
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 1834AD
Sonneveld-index: 06085
Jaar ingebruikname: 1525
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 33664

Geschiedenis

Historische dorpskerk met dakruiter. Exterieur gewit in de 19e eeuw, vandaar de naam "Witte Kerk". Verbouwd in 1950.

  • 2019 Kerk is verkocht aan particulier. Goed nieuws voor mensen die graag in de Witte Kerk in Sint Pancras komen: De kerk is de komende jaren gewoon open voor mensen die "willen kerken", zegt Klaas Kloosterboer van de stichting Vrienden van de Witte Kerk. In januari werd bekend dat de kerk van de hand werd gedaan.
  • 2020 - De evangelische gemeente Grace Ministries gaat per 1 februari 2020 gebruik maken van de Witte Kerk in Sint Pancras.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk. Bakstenen kruiskerkje met driezijdig gesloten koor (ca 1500); dakruiter op de kruising. Inwendig houten tongewelven en trekbalken. Preekstoel XVIIIb; koperen lezenaar XVIIIb; koperen kroon; orgelkas uit 1850. Grafstenen XVII, XVIII en XIX. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

De geschiedenis van het orgel in de oude Hervormde Kerk, de zogenaamde 'Witte Kerk' in Sint Pancras begint in 1849-1850 met de bouw van een orgel door Pieter Maarschalkerweerd. Volgens de Orgelencyclopedie en het boek 'Maarschalkerweerd & Zoon - Orgelmakers te Utrecht' van Jos Laus is het orgel in 1849 gebouwd voor de Hervormde Kerk in Sint Pancras, waar het in 1850 in gebruik werd genomen. Jos Laus noemt 1907 als een jaartal waar Michaël Maarschalkerweerd de dispositie heeft gewijzigd. Maar in de kerkhistorie van Sint Pancras is te lezen dat het orgel pas op 11 juli 1909 in gebruik is genomen, en dat tot die tijd een voorzanger de gemeentezang leidde. Volgens deze gegevens is het orgel in 1908 tweedehands besteld bij Maarschalkerweerd. De herkomst is niet bekend. Het orgel had bij oplevering zes stemmen en aangehangen pedaal. Rond 1950 werd het orgel verplaatst naar de westzijde van de kerk. In 1963 is het orgel onder advies van Feike Asma door de firma Vermeulen uit Alkmaar herbouwd als tweeklaviers orgel met een vrij pedaal. De tractuur werd electropneumatisch aangelegd. Op 29 oktober 1963 is het orgel in gebruik genomen met een concert door Feike Asma. Van de oude registers werd een gedeelte overgenomen in het nieuwe orgel. Het instrument is in 1996 door Flentrop gereviseerd. De firma Scheuerman voerde in 2004 een revisie uit. Hierbij zijn de membranen vernieuwd, evenals de bedrading en de tremulant.


Externe links

Afbeeldingen