Handelingen

Sexbierum, Tsjerk Hiddesstrjitte 25 - De Terskflier (1928 - 2021)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Terskflier
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Sexbierum - Pietersbierum
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Sexbierum
Adres: Tsjerk Hiddesstrjitte 25
Postcode: 8855CA
Sonneveld-index: 09539
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Nauta, A.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Interessante interbellumkerk met toren.

  • 2019 - De protestantse gemeente Sexbierum-Pietersbierum stapte dit voorjaar in het project voor de bouw van een multifunctionele accommodatie (mfa). De PKN wil de voormalige gereformeerde kerk met zalen De Terskflier afstoten en kerkelijke activiteiten in de toekomst in de nieuwe mfa houden.
  • 2021 - De kerk zal haar activiteiten binnenkort verplaatsen naar de nieuwe mfa. Daarmee komt de kerk leeg te staan. Dorpsbelang heeft een idee voor een invulling met 6-10 appartementen (logies) voor recreatief gebruik, eventueel te combineren met een aantal appartementen voor permanente verhuur in de vrije sector. De wens is het kerkgebouw met respect voor de initiële, religieuze functie te transformeren naar een aantrekkelijk gebouw om te verblijven. Door het hergebruiken en/of benadrukken van originele elementen, wil dorpsbelang de authenticiteit en sereniteit van het gebouw bewaren en insteken op een unieke en kwalitatief hoogwaardige accommodatie, waarbij ook ideeën zijn om verschillende tuinen aan te leggen.
  • 2021 - De gereformeerde kerk De Terskflier in Sexbierum wordt verkocht. De Protestantse Gemeente Sexbierum-Pietersbierum komt voortaan samen in de monumentale Sixtuskerk. Laatste dienst gehouden in oktober 2021.

Orgel

  • In 1911 bouwde Bakker & Timmenga een orgel voor de Hervormde Kerk te Jutrijp. Dit instrument verving het oude Van Gruisen-orgel uit deze kerk, dat naar IJlst werd verkocht. Het nieuwe orgel deed dienst tot 1972. In dat jaar is het door Bakker & Timmenga gedemonteerd en na restauratie in 1976 overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk te Sexbierum. Na sluiting van het kerkgebouw is het orgel overgeplaatst naar het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Veen.
  • Het kerkgebouw heeft na de vorming van de Protestantse Kerk Nederland als naam 'De Terskflier' gekregen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur