Handelingen

Serooskerke (Schouwen-Duiveland), Dorpsplein 22 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Serooskerke (Sch)
Provincie: Zeeland
Gemeente: Schouwen-Duiveland
Plaats: Serooskerke
Adres: Dorpsplein 22
Postcode: 4327AG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1575
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 37028 (kerk); 37029 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

In 1575 is de voorgaande kerk grotendeels door brand verwoest. Het schip van deze kerk is in de oude staat herbouwd. De ruïne van het koor is nooit weer hersteld. De kerk werd door het zoute water tijdens de watersnoodramp van 1953 zwaar beschadigd. Na de ramp werd de kerk grondig gerestaureerd. De toren werd rechtgezet. Op 17 juli 1958 werd een nieuw orgel in gebruik genomen. Doordat het zoute water diep in de muren was doorgedrongen liet de stuclaag van de muren regelmatig los. De binnenzijde van de muren is in 1997 grondig gerestaureerd. Er is een nieuwe stuclaag aangebracht waardoor het probleem van het loslaten waarschijnlijk tot het verleden zal behoren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Nederlands hervormde kerk. Bakstenen gebouw XVa, ten dele vernieuwd na een brand in 1575. Vijf traveeën met tongewelf en trekbalken. Aangebouwde consistorie XVIII. Inwendig: preekstoel plm 1700, met lichtarm en zandloper. Kroon met drie schildjes, 1727, door Joh.Specht te Rotterdam.

Toren

Kerktoren uit 1425. Slanke bakstenen westtoren van twee geledingen. Ingangspoort met korfboog en hierboven open venster; tweede geleding met lisenen en boogfries. Achtkante spits. Klokkenstoel met klok van Johannes Meurs, 1621, diam. 59 cm. Mechanisch torenuurwerk uit de 17de eeuw.

Orgel

Het orgel van de Hervormde Kerk te Serooskerke op Schouwen-Duiveland werd in gebruik genomen op 17 juli 1958 met een bespeling door Willem Hülsmann. Het orgel kon worden aangeschaft dankzij een subsidie van het Rampenfonds. Tot die tijd was in de kerk een harmonium in gebruik.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur