Handelingen

Scherpenisse, Schoolstraat 4 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Tholen
Plaats: Scherpenisse
Adres: Schoolstraat 4
Postcode: 4694CD
Sonneveld-index: 06723 en 06724
Jaar ingebruikname: 1904
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Verzorgde moderne kerk met dakruiter. Links hiervan het oudere kerkgebouw.

De Afgescheidenen van Scherpenisse sloten zich in 1909 aan bij de Oud-Gereformeerde Gemeenten. Zij hielden hun diensten op diverse plaatsen en in 1880 namen zij een kerkgebouw aan de Wilhelminastraat in gebruik. In 1924 sloten zij zich aan bij de Gereformeerde Gemeenten en betrokken een nieuw kerkgebouw aan de Schoolstraat 4. Nieuwe kerk uit 1984 naast oude kerk. Oude deel nu gebruikt als verenigingsgebouw. Dinsdag 10 juni 2008 heeft de Gereformeerde Gemeente haar verbouwde kerk in gebruik genomen. Het aantal zitplaatsen is uitgebreid naar 680. Er is extra zaalruimte en een nieuwe keuken. Ook de bibliotheekruimte en de consistorie zijn nieuw. De kerk aan de Schoolstraat 4 dateert van 1984 en is de derde kerk van de Gereformeerde Gemeente van Scherpenisse.

Orgel

In 1948 wordt het kerkgebouw voorzien van een orgel van de firma Valk te Gouda. In 1974 is het orgel gerestaureerd. In gebruik tot 9 december 1984, toen het oude kerkgebouw gesloten werd. In 1985 wordt in het nieuwe kerkgebouw een orgel in gebruik genomen uit 1931, gebouwd door de firma Valkx & Van Kouteren te Rotterdam, afkomstig uit de Gereformeerde Zuiderkerk te Groningen. In 2008 kreeg het orgel een plaats boven de preekstoel en werd het voorzien van een derde klavier.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 2 mei 2006.

De leden van de gereformeerde gemeente van het Zeeuwse Scherpenisse moeten binnenkort beslissen of de geplande uitbreiding van hun kerk ook daadwerkelijk kan doorgaan. De gemeente is geconfronteerd met een behoorlijke financiële tegenvaller. Het terrein waarop de kerk staat, is inmiddels aangewezen als archeologisch gebied. Onderzoekers hebben resten van leer, ijzer en aardewerk gevonden op de plaats waar moet worden gebouwd. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan. Volgens scriba J. W. Duvekot moet de gemeente de kosten van dit onderzoek zelf opbrengen. Bovendien worden de bouwplannen ernstig vertraagd. „We hadden al bezig willen zijn met de verbouwing, maar vanwege de extra kosten moeten we nu eerst aan de gemeenteleden voorleggen of we in deze situatie kunnen gaan bouwen.” De kerk aan de Schoolstraat is gebouwd in 1984, naast de vorige kerk. De vroegere kerk werd toen verenigingsgebouw. Het huidige kerkgebouw heeft 450 zitplaatsen, te weinig voor de gemeente, die 660 leden en doopleden telt. De gemeente is de afgelopen jaren gegroeid. Het is de bedoeling om achter de preekstoel 12 tot 15 meter bij te bouwen. Dat levert 200 zitplaatsen op. Onder het nieuwe gedeelte moet ook een zaal komen. De nevenruimtes worden anders ingedeeld; zo zal de consistorieruimte op een andere plaats komen. Het is de bedoeling tijdens de verbouwing de diensten zo lang mogelijk in de eigen kerk te houden. Zo nodig wordt uitgeweken naar een ander kerkgebouw. De kerkenraad hoopt in het naburige Sint Maartensdijk enige tijd de Maartenskerk te kunnen gebruiken.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 10 juni 2008.

De gereformeerde gemeente te Scherpenisse neemt vanavond haar verbouwde kerkgebouw in gebruik. Doordat de gemeente groeit, was het aantal zitplaatsen onvoldoende geworden. Door de verbouwing heeft de kerkzaal ongeveer 220 extra zitplaatsen gekregen. Totaal telt de kerk nu 680 zitplaatsen. Ook de kelderruimte onder het gebouw is vergroot. Hierdoor kreeg men de beschikking over extra zaalruimte, een nieuwe keuken en een bibliotheekruimte. Op de begane grond kwam een nieuwe consistorie. Ook het plafond van de kerkzaal werd vernieuwd. Er hangen nieuwe kroonluchters en de bekleding van de banken is vervangen. Het orgel kreeg een plaats boven de preekstoel en is nu voorzien van een derde klavier. De kerk werd aan de buitenzijde opnieuw geschilderd. Het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid. De totale verbouwing kostte ongeveer 1,35 miljoen euro.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2011.

De gereformeerde gemeente in Scherpenisse heeft donderdagavond stilgestaan bij het 150-jarig bestaan. Haar predikant, ds. E. Bakker, ging voor in een kerkdienst waarin hij sprak over Psalm 76 : 2-4. Het thema van de preek luidde: Gods trouwe zorg over Zijn volk. De gereformeerde gemeente van Scherpenisse is in ongeveer 1860 geïnstitueerd. Op de algemene vergadering van de Van Dijkiaanse gemeenten in 1865 was Scherpenisse vertegenwoordigd door ouderling C. Kleppe, zo is bekend. Omstreeks 1880 kreeg de gemeente de beschikking over een eigen kerkgebouw, door twee bestaande huizen te verbouwen tot kerk. Tussen 1891 en 1924 was de gemeente bij diverse groepen aangesloten. In deze tijd gingen de predikanten A. Janse, J. Fraanje en H. Roelofsen regelmatig in Scherpenisse voor. In 1924 sloot de gemeente zich aan bij de Gereformeerde Gemeenten. In 1984 is naast de oude kerk een nieuwe gebouwd. De gemeente nam in 2008 een uitgebreid en verbouwd kerkgebouw in gebruik. Predikanten die aan de gemeente verbonden waren, zijn ds. A. Visser (1945-1948), ds. J. Beens (1984-1996), ds. E. Venema (1997-1999), ds. A. A. Brugge (2001-2006) en ds. E. Bakker (sinds 2008).

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur