Handelingen

Schaesberg, De Wendelstraat 16 - Michaël

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Michaël
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Landgraaf
Plaats: Schaesberg
Adres: De Wendelstraat 16
Postcode: 6372VW
Inventarisatienummer: 13415
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Fanchamps, J.J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

R.K. St. Michaëlkerk, gebouwd voor de parochie Eikske. Ingewijd 1956.

Driebeukige basilicale kerk met toren, opgetrokken in betonskeletbouw, uitwendig gevuld met kunrader steen en baksteen en inwendig met mergel. Rechts naast de kerk staat een semi-vrijstaande, opengewerkte klokkentoren. Voorgevel met narthex en drie portalen. Verhoogd priesterkoor, met daaronder bijruimten. De traveeën van het schip, zijbeuken en koor worden gedekt door gewelfde betonschaaldaken.

Belangrijk werk in het oeuvre van J.J. Fanchamps, tevens belangrijk voorbeeld van bouwtechnische en stilistische vernieuwing in de R.K. kerkbouw van de jaren 1950.

De kerk is inmiddels gesloten. Sinds 1 juli 2012 is het officieel een "slapende kerk". Het orgel heeft al te koop gestaan. En de kerk staat op de nominatie om gesloopt te worden. Voor uitgebreide info over het gebouw kiest men [[1]]. In 2007 werd een plan bekend om de kerk in 2008 te slopen voor nieuwbouw (een kleine kerk voor 150 personen. Later zijn die nieuwbouwplannen vooralsnog ingetrokken. Nu (2012) staat de kerk er nog steeds. Tegen de sloop is/wordt bezwaar gemaakt door onder meer de Stichting Cuypersgenootschap.

  • 2019 - In principe blijft de toren gehandhaafd.
  • 2021 - De Michaëlkerk in Schaesberg wordt dit najaar gesloopt. Ooit was de parochie landelijk bekend, vanwege het optreden van de roemruchte pastoor Ed Miedema en zijn botsing met het gezag. (Bron:Trouw)

Orgel

  • 2020 - Landgraafs orgel gaat als gigantisch bouwpakket naar Polen.
  • 2021 - Het orgel uit de voormalige Michaëlkerk in Schaesberg is feestelijk in gebruik genomen in de Poolse zustergemeente van Landgraaf, Andrychów. Dat is één van de twee steden waarmee Landgraaf een stedenband onderhoudt.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur