Handelingen

Sappemeer, Noorderstraat 152 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Midden-Groningen
Plaats: Sappemeer
Adres: Noorderstraat 152
Postcode: 9611AL
Inventarisatienummer: 00165
Jaar ingebruikname: 1873
Architect: Pierre Cuypers (1827 - 1921)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 22268

Geschiedenis

Belangrijke neogotische kerk met toren, ontworpen door P.J.H. Cuypers..

Tijdens een zware storm op 13 november 1972 stortte de torenspits in en vernielde het orgel en enkele gewelven in de kerk. De toren is naar de originele situatie hersteld. In het interieur is aan de polychromie van de gewelven nog te zien welke gewelven opnieuw opgemetseld moesten worden.

In 1994 is begonnen met de restauratie van de kerk. Dit gebeurde in etappes, afhankelijk van de beschikbare financiën. In oktober 2012 is de restauratie, na een periode van 18 jaar, feestelijk afgerond.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Willibrordus, 1866-1873, Pierre Cuypers (1827 - 1921) . Driebeukige neogotische hallenkerk zonder transept. Puntgevels op de zijbeuktraveeën. Toren met twee nissen in iedere gevel, frontalen en vierzijdige spits. Gelede bakstenen pijlers met lijstkapitelen, kruisribgewelven. Polychroom interieur met geverfde baksteen; meubilering en beglazing uit de bouwtijd, afkomstig uit het atelier Cuypers & Stolzenberg te Roermond. De ramen in het schip zijn deels afkomstig uit de in 1990 gesloten St. Martinuskerk te Foxham-Martenshoek. Vroeg werk uit Cuypers' tweede periode, beïnvloed door de Westfaalse hallenkerkgotiek. Mechanisch torenuurwerk.

Externe links

Afbeeldingen