Handelingen

Rotterdam, Parklaan 5 - Zweedse Zeemanskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zweedse Zeemanskerk
Genootschap: Zweedse Lutherse Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Parklaan 5
Postcode: 3016BA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1949
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

De Zweedse Zeemanskerk verhuisde een paar jaar rond in de moeilijke tijden van het verwoeste Rotterdam. In de zomer van 1946, kwam Pastor Sven Hjort te weten dat een woonhuis aan de Parklaan 5 te koop stond. Dit was het voormalige onderkomen van de Zweedse consulaat-generaal en diende later, door middel van een erfenis, als woonhuis. Door middel van gulle bijdragen van onder andere rederijen en een aantal grote bedrijven kon pastor Hjort in eind mei 1947 tot de aankoop van het pand overgaan. Na een uitgebreide verbouwing en renovatie was een nieuwe kerkzaal klaar voor gebruik met Pinksteren in 1948. De officiële opening van het kerkgebouw aan de Parklaan 5 was toen aartsbisschop Erling Eidem bezoek bracht aan de kerk op 26 april 1949. De bijeenkomst werd gehouden in de avond zodat zeevarenden het zouden kunnen bijwonen en de kerk was zo vol dat een deel van de bezoekers werden gedwongen om buiten in de hal te staan.

Lutherse, Zweedse, Zeemanskerk. Kerkzaal in complex.

Orgel

Het orgel is gebouwd door B. Pels in 1949. Het orgel is anno 2015 niet meer in gebruik, men maakt gebruik van een elektronisch Johannes de Heer orgel.

In de media

  • Uit www.openrotterdam.nl, d.d. 26 september 2018

Vanaf komende week komt het gebouw van de Zweedse Zeemanskerk aan de Parklaan te koop. Sinds de zeemannen niet meer in Rotterdam aanmeren is de kerk te groot en te duur in onderhoud voor de kleine kerkgemeente. Daarom heeft de eigenaar, de Zweedse kerk in Zweden, besloten het gebouw te verkopen. Maar de Zweedse kerkgangers hopen dat zij niet hoeven te vertrekken. “We gaan er voorlopig vanuit dat een nieuwe eigenaar de kerkzaal op de eerste verdieping aan ons wil blijven verhuren”, vertelt voorzitter van de kerkenraad Anders Rengefors. De gemeente bestaat al 110 jaar en zit sinds 1949 in het grote gebouw aan de Parklaan met meerdere verdiepingen. In de tijd dat de kerk nog een thuis bood aan de zeemannen, waren er dagelijks zes tot acht personeelsleden in en om het gebouw. Tegenwoordig hebben zeemannen veel kortere overstaptijden, en komen zij niet meer aan land. Er is er niet genoeg personeel om alles te onderhouden.

Daarom werd de begane grond al een tijdje verhuurd aan ondernemers en zzp’ers. Die zijn toevallig recent vertrokken, vertelt Anders. “En omdat we nu het gebouw gaan verkopen hebben we geen nieuwe huurders gezocht.” De Zweedse internationale kerk heeft per land één gebouw, en vier in de VS. Na de verkoop is er dus geen eigen gebouw in Nederland meer, maar de kerkgemeenschap blijft. Niet meer speciaal voor de zeemannen, maar meer voor Zweedse burgers in het buitenland, maar er komen ook Nederlanders die affiniteit hebben met het land. Volgende week wordt het contract met de makelaar getekend, dan pas komt de kerk officieel te koop. Maar er is nu al serieuze interesse, vertelt de voorzitter. “Waar we op hopen? Eigenlijk gewoon op een huurder die ons de eerste verdieping wil verhuren, de kerkzaal. Zodat we onze diensten kunnen blijven houden.” De samenwerking met de andere Scandinavische kerken blijft bestaan. Zoals afgelopen zondag bijvoorbeeld, was er nog een gezamenlijke dienst met de Noorse, Deense en Finse kerk. “Het is niet zo dat er overal kerken verkocht worden door Zweden”, vertelt Anders. “Het is gewoon aanpassen aan dat er in Rotterdam niet meer zo’n groot eigen gebouw nodig is.”

Links

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur