Handelingen

Rotterdam, Mijnsherenplein 9 - Mijnsherenpleinkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mijnsherenpleinkerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Mijnsherenplein 9
Postcode: 3081CN
Inventarisatienummer: 03092
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk Victory Outreach Church
Monument status: geen

Geschiedenis

Deze afdeling van de Gereformeerde Gemeente is gesticht in 1894 te Rotterdam-Charlois, in Rotterdam Zuid.

Kerkgebouw uit 1928, vergroot in 1935 en 1952. Ongeveer 2000 zitplaatsen.

Karakteristieke protestantse interbellumkerk, met dakruiter op kruising.

Wegens afname van het aantal leden van de Gereformeerde Gemeente Rotterdam-Zuid, de hoge onderhoudskosten en de verpaupering van de buurt besloot men in 2004, de Mijnsherenpleinkerk af te stoten. Dit gebouw is toen verkocht aan de Victory Outreach Church. Op 29 september 2004 kwam de Geref. Gemeente voor het laatst bijeen in deze kerk. Hierna kreeg deze gemeente enkele jaren onderdak in de Christelijke Gereformeerde Kerk "Eben-Haëzer" te Barendrecht. In 2007 is een prachtige nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente in Barendrecht in gebruik genomen, ook voor leden in Rotterdam-Zuid.

Orgel

Eerste orgel in 1964/1965 gerestaureerd en uitgebreid. In gebruik tot 1987. Daarna tijdelijk noodorgel uit een R.K. kloosterkapel te Schiedam, die gesloopt werd. Dit noodorgel heeft twee jaar dienst gedaan. Op 27 maart 1990 werd een nieuw orgel in gebruik genomen, gebouwd door de firma Hendriksen & Reistma. Dit orgel is in 2007 overgegaan naar het nieuwe kerkgebouw in Barendrecht, waar de gemeente het in gebruik nam.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 29 november 2005.

De Victory Outreach Rotterdam heeft zaterdag en zondag de opening van haar kerkgebouw aan het Mijnsherenplein in de Rotterdamse Tarwewijk gevierd. Victory Outreach kocht het gebouw vorig jaar van de gereformeerde gemeente. Het bedehuis werd gerenoveerd en kreeg een multifunctionele kerkzaal. Het interieur kreeg nieuwe kleuren en er hangt nu een kunstwerk in de vorm van een groot, lichtend kruis.

De kerk beoogt een „positieve invloed uit te oefenen in de samenleving”, aldus Victory Outreach Rotterdam in een persbericht. Het gebouw zal worden gebruikt voor „concerten, seminars, drama-uitvoeringen, jeugdrallies, exposities en liefdadigheidsdoeleinden voor jong en oud.”

Gisteren werd al de eerste internationale leidersconferentie gehouden en op 23 december heeft het zogenaamde kerstdiner voor daklozen en verslaafden plaats. Er wordt dan gekookt voor 1000 gasten.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur