Handelingen

Rotterdam, Mathenesserweg 250 - Kapel Regina Pacis

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Regina Pacis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Mathenesserweg 250
Postcode: 3026HA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: J.P.L. Hendriks
Huidige bestemming: woningen
Monument status: Geen

Geschiedenis

Dit klooster heeft jarenlang dienst gedaan als woon- en werkplek voor de Broeders van Maastricht. De broeders hebben zich hier in 1930 gevestigd en hebben sindsdien hun volle aandacht aan opvoeding, onderwijs en culturele vorming gewijd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 31 maart 1943, is het klooster door brandbommen in vlammen opgegaan. Zestien jaar later is op dezelfde plek het klooster opnieuw opgebouwd.

Kapel Broederklooster. De 6 overgebleven bejaarde broeders zijn in 2012 vertrokken naar het moederklooster in Maastricht.

In de media

  • Uit Algemeen Dagblad editie Rotterdam 06-03-2015

Rotterdam - Starterswoningen in klooster

Het Regina Pacis Klooster aan de Mathenesserweg is verkocht. De Rotterdamse projectontwikkelaar Accresco gaat 28 huurappartementen voor starters op de ´heilige grond´ bij Marconiplein realiseren. "De verbouwing start in juni en de woningen - waaronder twee in de kapel - moeten eind dit jaar klaar zijn", zegt Jos van Essen van Accresco. de projectontwikkelaar betaalde een koopsom van ruim 1.4 miljoen euro, véél minder dan verwacht. Makelaar Mickey Bosschert zei in augustus tegen deze krant dat het klooster minstens 2 miljoen euro moest opbrengen. Het klooster werd in 1930 betrokken door dertig broeders. decennia lang leefden, studeerden en beleden ze er hunn geloof. Tot 2012, toen de zes overgebleven, hoogbejaarde broeders zich terugtrokken in het moederklooster in Maastricht. Daarna werd gezocht naar herbestemming van het klooster. Om te voorkomen dat het gigantische pand en de bijhorende tuin verloederen, deden anti-krakers hun intrede. zij brachten het leven terug naar de klokkentoren, de geheimzinnige kelders en de kamers, waar de art-decomeubels, gereedschappen, sigarenkistjes en zelfs de ontbijtborden nog stonden. In de tussentijd wachtte de makelaar op een kandidaat met een goed plan en genoeg geld. Volgens Bosschert waren er 36 serieuze gegadigden, onder meer een jongerenhotel, Chinese school en Christelijke leefgemeenschap. Het is onbekend waarom het streefbedrag van 2 miljoen niet is behaald. De sleutel is vorig week overgedragen aan de nieuwe eigenaar, maar de anti-krakers mogen er waarschijnlijk voorlopig blijven wonen. de huurprijs van de kloosterappartementen is nog onbekend. De buitenkant van het pand blijft intact.

Correctie.

Het jaartal 1930 in dit krantenartikel klopt niet, want dit kloostercomplex dateert van 1959. Het jaartal 1930 is namelijk van het voormalige klooster dat op deze plek heeft gestaan. Dit is na 13 jaar op 31-03-1943 tijdens het bombardement op de wijken Bospolder-Tussendijken helaas verwoest.

Afbeeldingen