Handelingen

Rotterdam, Goudseweg 19 - Nieuwe Oosterkerk (1892 - 1940)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Oosterkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Goudseweg 19
Postcode: 3031XH
Jaar ingebruikname: 1892
Architect: Coepijn, W.C. (verbouwing Kraan, A. van der)
Huidige bestemming: Door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: Geen
Sonneveld-index: 03051


Geschiedenis

De grond waarop deze kerk gebouwd werd was daarvoor de plaats van een houten politiebureau. Rond 1885 werd het perceel aangekocht en in 1891 kon met de bouw van de kerk worden begonnen. Op 3 januari 1892 werd de kerk in gebruik genomen. Door de bouw van deze kerk werd de kerk aan de Hoveniersstraat overbodig. Verbouwd in 1931, architect A. van der Kraan. Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 maakte een eind aan deze kerk. Een nieuwe wederopbouwkerk, aan de Gerdesiaweg, werd in 1952 in gebruik genomen.

In de media

  • Uit Het Vaderland, 6 Juni 1940.

Verschillende kerken in Rotterdam hebben het verlies van een of meer van haar gebouwen te betreuren, schrijft „De Standaard".

(....).

De Gereformeerde Kerk van Rotterdam-C heeft het verlies van twee gebouwen te boeken. n.l. de Nieuwe Westerkerk aan de Ammanstraat en de Nieuwe Oosterkerk aan den Goudscheweg. Beide gebouwen dateerden uit den tijd na de Doleantie en hadden dus geen historische waarde. Voor de kerk is het gemis daarom niet minder groot. De Nieuwe Oosterkerk was, na den verkoop van het gebouw aan de Hoveniersstraat het eenige gebouw voor het Oostelijk deel der gemeente.

Afbeeldingen