Handelingen

Rotterdam, Boompjes 87 - Synagoge (1725 - 1940)

Uit Reliwiki

Topotijdreis 200 jaar topografische kaarten - Mozilla Firefox 19-5-2021 123834.jpg
Algemene gegevens
Genootschap: Hoogduits (Asjkenazisch Joods)
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Boompjes 87
Postcode: 3011XB
Inventarisatienummer: 00286
Jaar ingebruikname: 1725
Architect:
Huidige bestemming: door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: Geen

Geschiedenis

Hoogduitse synagoge, door oorlogshandelingen verwoest op 14 mei 1940. Dit was een prachtig gebouw.

Al sinds 1675 werden er in de buurt van de Boompjes Joodse erediensten gehouden, maar pas in 1725 werd op deze plek officieel een synagoge ingewijd. Het meest opmerkelijke uiterlijke kenmerk van de synagoge was de klok, die in de vrij hoge voorgevel was gemetseld. In de loop van de tijd verhuisden steeds meer Rotterdamse Joden naar andere delen van de stad, waardoor het aantal bezoekers van de synagoge aan de Boompjes sterk afnam. Hierdoor verloor de synagoge zelfs de status van hoofdsynagoge. Door de grote terugloop was de Joodse gemeenschap zelf van plan de synagoge van de hand te doen. Zover is het echter nooit gekomen. Het bombardement in mei 1940 deed zijn werk.

Na de oorlog werd er in 1954 een nieuwe synagoge gebouwd aan het A.B.N. Davidsplein. In de tussentijd werden diensten gehouden in de inmiddels alweer afgebroken synagoge in de Joost van Geelstraat.

In de media

Uit Het Vaderland, 6 Juni 1940.

Zwaar is ook de Israëlitische Gemeente getroffen, die zoowel de Synagoge aan de Boompjes als de eerst kort geleden geheel gerestaureerde Synagoge aan de Ged. Botersloot verloor.

Externe links


Afbeeldingen