Handelingen

Ridderkerk, Kerksingel 1 - Singelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Singelkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Ridderkerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Ridderkerk
Plaats: Ridderkerk
Adres: Kerksingel 1
Postcode: 2981EH
Inventarisatienummer: 02933
Jaar ingebruikname: 1448
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 32494


Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Verving een voorganger. Oorspronkelijk gewijd aan Sint Joris.

In 1920 door brand vernield. De brand was vermoedelijk ontstaan doordat een kerkganger een kussen op de stoof had laten liggen. In 1921 weer hersteld.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Op het door de kerksingel omgeven kerkhof gelegen laatgotisch bouwwerk uit de tweede helft der 15de eeuw, bestaande uit een eenbeukig schip en een uitwendig lager koor, welk laatste een driezijdige sluiting bezit. Toren, waarvan de klokkenverdieping een detaillering met boogfriezen, gekoppelde galmgaten en nissen met ezelsrugbogen vertoont. De geheel met houten tongewelven overdekte kerk is in 1920 evenals de toren uitgebrand en in het daarop volgende jaar hersteld, waarbij aan de noordzijde een aanbouw in gotische vormen werd toegevoegd. Aan de koorzijde een boogbrug over het water van de Kerkring met balusterleuningen en ijzeren hek. Aan de westzijde in het water van de Kerkring een dam met balusterleuningen en hek. Klokkenstoel met klok van Gebr. Van Bergen, 1921, diam. 125 cm.

Orgel

Het orgel is in 1970/72 gebouwd door de firma J.L. van den Heuvel (Dordrecht).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Quintadena 16' - Praestant 8' - Gedekt 8' - Octaav 4' - Octaav 2' - Mixtuur 6-8 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 16' - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Roerfluyt 8' - Praestant 4' - Fluyt 4' - Gemshoorn 2' - Quint 1⅓' - Sesquialter 1-2 sterk - Cymbel 2 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Bovenwerk (manuaal 3): Holpyp 8' - Viool de Gambe 8' - Praestant 4' - Roerfluyt 4' - Quint 2⅔' - Woudfluyt 2' - Scherp 3 sterk - Hautbois 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Praestant 16' - Subbas 16' - Holfluyt 8' - Octaav 4' - Ruyspyp 3 sterk - Bazuyn 16' - Claron 4'.
  • Koppelingen: Rugwerk aan Pedaal - Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk - Bovenwerk aan Hoofdwerk.
  • Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de Media

  • Uit "Algemeen Dagblad editie Rotterdam", 15-10-2012
Kerkorgel viert 40ste verjaardag

De Singelkerk in Ridderkerk viert volgende maand de veertigste verjaardag van haar orgel. Dit Van den Heuvelorgel is beroemd in binnen- en buitenland. Het werd in 1972 gebouwd door Jan van de Heuvel. Het was meteen het eerste grote orgel dat hij maakte. Organisten uit binnen- en buitenland spelen graag op de drie klavieren met 32 stemmen. Door de jaren heen zijn veel cd's en lp's in de Singelkerk opgenomen.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur