Handelingen

Over Reliwiki

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Reliwiki:Over)

Geschiedenis

Reliwiki is in 2008, het Jaar van het Religieus Erfgoed, gelanceerd om grotere bekendheid aan het rijke bezit aan kerken, kloosters, moskeeën, synagogen en tempels te geven. Basis van Reliwiki was de Inventarisatie Kerkelijke Gebouwen in Nederland, opgezet door Jan Sonneveld en bijgehouden met medewerking van informanten ('Kerkenverzamelaars') die nu vooral meehelpen om Reliwiki te laten groeien.

Vanaf medio 2009 geniet Reliwiki (financiële) steun van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daardoor kon het werk de afgelopen tijd doorgaan. De gebruikers van de site zijn deze twee organisaties hiervoor erg erkentelijk. Voor de tweede helft van 2010 is de steun verminderd en zal Reliwiki in de nabije toekomst zelf financiële bronnen moeten vinden. Met het oog daarop en om Reliwiki verder uit te bouwen, wordt momenteel gewerkt aan het oprichten van een stichting die de toekomst van Reliwiki veilig zal stellen. Als u tips of suggesties hebt over mogelijke sponsors of andere geldbronnen, stuur dan een mailtje aan info@reliwiki.nl!

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat een generieke erfgoedwiki bouwen voor gebruik door diverse erfgoedgroepen. Het team van Reliwiki schuift aan om ervaringen en inzichten te delen. De site zal a.g.v. deze ontwikkeling mogelijk in de komende maanden op enkele punten aangepast worden.

Mensen achter de schermen

Een groep mensen is dagelijks actief bezig Reliwiki verder aan te vullen met teksten en foto's en soms plattegronden (zie 'recente wijzigingen'). Uit de meest actieve bewerkers van de site is een redactie ontstaan. Hierbij zijn betrokken André van Dijk, Bert Wisgerhof, GerhardMark van der Waal, Hans Vreeman, Herman Wesselink en Job van Nes.

Mensen die op Reliwiki werken zijn enthousiastelingen met een prachtige hobby. Elke drie maanden is er een bijeenkomst om over activiteiten en het gebruik van de site te praten. Afspraken worden dan gemaakt over werk- en schrijfwijzes. U kunt u zich via info@reliwiki.nl aanmelden.

De bedenkers van Reliwiki, Martijn Snel (ICT-architect) en GerhardMark van der Waal (architectuurhistoricus en projectcoördinator), zijn nog steeds in die hoedanigheid bij de site betrokken. Roel van Tatenhove is de Administrator van de site. Het bureau HeritageSolutions is tot het moment van oprichting van de stichting eigenaar van de website. Het bureau Sonologic heeft de structuur van Reliwiki in elkaar gezet en geeft advies over de onderliggende Wiki- en Google-structuur.