Handelingen

Raerd, Buorren 9 - Laurentiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Laurentius
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Ingwert
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Raerd
Adres: Buorren 9
Postcode: 9012DK
Inventarisatienummer: 09495
Jaar ingebruikname: 1815
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 32309

Geschiedenis

De kerk verving een Middeleeuwse kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk en toren op ruim omheind kerkhof. In 1814 herbouwde kerk met toren. De kerk bezit een fraaie 18e eeuwse inventaris t.w. preekstoel met trap, achterschot en klankbord en lezenaar, doophek met wapenpaneel, drie gezangborden, twee blokken banken met gesneden wangstukken en bekroningen; twee overhuifde banken tegen de zijmuren, vier grote zerken 16e en 17e eeuws, tegen de torenmuur twee 16e eeuwse. Twee rijkgesneden en een eenvoudiger rouwbord. Tweeklaviers orgel in 1816 gemaakt door J.A. Hillebrand, in 1863 gewijzigd door L. van Dam en Zonen, op balustrade met snijwerk. In 2012 is het orgel gerestaureerd door firma Reil en is oa de kas wit geschilderd. Klokkestoel met klok van J.N. Derck, 1762, diam. 131 cm. Mechanisch torenuurwerk G. de Looze, Leeuwarden, 1894, later voorzien van electrische opwinding.

Klok

Een tweede klok, vervaardigd in 1850, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer van de klokkenvorderingen. Zij werd in 2010 uiteindelijk vervangen door een luidklok, afkomstig van een gesloten kerk in het westen van Nederland.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 augustus 2010.

De Laurentiuskerk van de hervormde gemeente in Rauwerd (Friesland) beschikt weer over twee luidklokken. Na 67 jaar kreeg de toren vorige week dinsdag weer een ”vrouwenklok”, een klok met een wat hogere klank dan de ”mannenklok” die er al hing. Daarmee ging voor het dorp een wens in vervulling die al sinds de Tweede Wereldoorlog leefde. De klok is geplaatst door de firma Daelmans uit Stiphout en heeft ongeveer 15.000 euro gekost, meldt Willem Hansma van Stichting Restauratie Laurentiuskerk Raerd. De beide oorspronkelijke klokken werden tijdens de oorlog gevorderd door de Duitsers.

De nieuwe klok draagt de naam ”Benedictus” en heeft als tekst ”Vivos voco, Mortuos plango, Fulgura frango”, wat betekent: ”Ik roep de levenden, ik beween de doden, ik breek de bliksem.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Het orgel voor de restauratie van 2012