Handelingen

Poederoijen, Maasdijk 62 - Christelijke Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Poederoijen
Adres: Maasdijk 60
Postcode: 5307HP
Jaar ingebruikname: 1835
Sonneveld-index: 12108, 12109
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Zaalkerk zonder toren. Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Was tot 1943 Gereformeerde Kerk. Van 2004 tot 2009 tijdelijk ook Hersteld Hervormde Kerk. Uitbreiding in 1998.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2009.

De hersteld hervormde gemeente te Poederoijen en Loevestein neemt op donderdag 11 juni een eigen kerkgebouw in gebruik. (....) De hersteld hervormde gemeente kerkt sinds 2004 in het kerkgebouw van de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk. Vanaf zondag 14 juni zullen de diensten in het nieuwe kerkgebouw worden belegd.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 9 maart 2010.

De christelijke gereformeerde kerk van Poederoijen wil een woonhuis bouwen voor evangelist H. Bor uit Gent (België). Voor de gemeente kan zo’n huis later ook dienen als pastorie voor een emeritus predikant. De gemeente is een actie gestart om financiën te verwerven. Bor wil na 33 jaar in Gent op de evangelisatiepost gediend te hebben, bij zijn pensionering op 1 januari 2011, of eerder, in Poederoijen gaan wonen en de gemeente dienen. Het is de bedoeling, aldus scriba C. van Tilburg, dat Bor eerst als ouderling wordt gekozen en bevestigd en daarna, via de normale procedure, tot lerend ouderling wordt geëxamineerd. De gemeente van Poederoijen heeft al langer contact met Bor. Ieder jaar brengt de jeugd uit Poederoijen voor Kerst een bezoek aan de evangelisatiepost om in Gent te folderen. De kerkelijke gemeente in het dorp in de Bommelerwaard bestaat sinds de Afscheiding in 1834 en heeft nooit een predikant gehad. In 1943 ging de toen gereformeerde kerk over naar de Christelijke Gereformeerde Kerken. De gemeente is altijd klein gebleven. Op dit moment telt de steeds kleiner wordende gemeente 82 doop- en belijdende leden, met een totaal van 21 adressen. Omdat er weinig gebouwd wordt, is een deel van de kerkelijke jeugd na het trouwen vertrokken. In Poederoijen is nu kleinschalige nieuwbouw gepland, wat de kerkenraad hoop geeft op behoud van jonge kerkleden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur