Handelingen

Poederoijen, Maasdijk 42 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Poederoijen - Loevestein
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Poederoijen
Adres: Maasdijk 42
Postcode: 5307HP
Inventarisatienummer: 12107
Jaar ingebruikname: 1897
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 10078 (kerk); 10079 (toren)

Geschiedenis

Neokerk met historische toren. Bij die toren stond een in 1897 afgebrande oudere kerk, die oorspronkelijk gewijd was aan Johannes.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk. Na het afbranden van de oude dorpskerk in 1897 opgetrokken gebouw. Aantrekkelijk kerkinterieur uit de bouwtijd met preekstoel, doophek, diakenbanken en banken. Goed bewaarde grafzerk, 1681.

Toren

Bakstenen bouwwerk uit de 15de eeuw met spitsbogige galmgaten in de bovengeleding en korte, ingesnoerde naaldspits. Mechanisch torenuurwerk Van Bergen, Midwolda, later voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel is in 1975 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht).

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' bas/discant - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 november 2006.

De restauratie van de hervormde kerk van Poederoijen zal waarschijnlijk in januari klaar zijn. Momenteel wordt het tongewelf gedeeltelijk vervangen. In het gewelf waren scheuren ontstaan, wat op termijn gevaar zou kunnen opleveren voor de kerkgangers. Gaandeweg de restauratie bleek dat de dragende constructie van het gewelf gedeeltelijk verrot was, waardoor ook dit moest worden vervangen. De hervormde gemeente van Poederoijen telt zo’n vijftig meelevende gezinnen. Elke zondag komen er zo’n vijftig tot negentig mensen samen. Tijdens de kerkrestauratie worden de diensten gehouden in het dorpshuis.

Uit Brabants Dagblad , d.d.2 maart 2013

Drie wijzerplaten van de toren van de Hervormde Kerk in Poederoijen zijn uit voorzorg verwijderd.De bevestigingen zijn gedeeltelijk weggerot waardoor een gevaarlijke situatie had kunnen ontstaan, meldt de gemeente Zaltbommel. Het terugplaatsen of vernieuwen zal gebeuren in combinatie met andere restauratiewerkzaamheden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur