Handelingen

Pijnacker, Klapwijkseweg 91 - Ontmoetingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Ontmoetingskerk
Genootschap: Protestantse Gemeente Pijnacker en Delfgauw
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Pijnacker-Nootdorp
Plaats: Pijnacker
Adres: Klapwijkseweg 91
Postcode: 2641KK
Sonneveld-index: 00214
Jaar ingebruikname: 1992
Architect: Architectenbureau De Bruijn BNA, Maassluis
Huidige bestemming: Protestantse kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Modern kerkelijk centrum. Gebouwd als Gereformeerde Kerk.

Pijnacker, Ontmoetingskerk

Op 16 september 1904 is de Gereformeerde Kerk in Pijnacker geïnstitueerd. Aanvankelijk werden kerkdiensten gehouden in het huis van de heer J. van Buytene aan de Kerkweg 83.

Op 20 januari 1905 is een kerkgebouw aan de Kerkweg 7 in gebruik genomen. Die kerk is in 1928 vervangen door een nieuwe kerk op dezelfde plaats, ontworpen door B. W. Plooij en in gebruik genomen op 19 december 1929. In die kerk is op 29 april 1990 de laatste dienst gehouden, waarna verkoop en sloop volgden. Op die plaats staat nu een pand van Albert Heijn.

De vervangende Gereformeerde Ontmoetingskerk aan de Klapwijkseweg, ontworpen door architect De Bruijn, is 29 november 1991 in gebruik genomen. Tussen de verkoop van de oude kerk en de ingebruikname van de nieuwe kerk kerkte men in de Ned. Hervormde Kerk.

Al deze en nog veel meer informatie is te vinden in het 180 pagina's tellende gedenkboek over 100 jaar Gereformeerde kerk Pijnacker-Nootdorp dat in september 2004 verscheen en dat verkrijgbaar is bij de kerkenraad van (nu) de Protestantse Gemeente van Pijnacker.

De Ontmoetingskerk is een Protestantse wijkgemeente, die sinds 1 januari 2013 onderdeel is van de Protestantse Gemeente van Pijnacker en Delfgauw.
Deze Gemeente kent vier wijkgemeenten. De andere drie zijn: De Dorpskerk, De Acker en Delfgauw.

Afbeeldingen

Exterieur