Handelingen

Overdinkel, Hoofdstraat 76 - Gerardus Majella

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gerardus Majella
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Losser
Plaats: Overdinkel
Adres: Hoofdstraat 76
Postcode: 7586BT
Inventarisatienummer: 10501
Jaar ingebruikname: 1911
Architect: Kroes, H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument (kerk, pastorie en processiepark)

Geschiedenis

Sobere late neogotische kerk met toren.

Toen kapelaan G.F. van Laak, kapelaan van Losser, op 12 oktober 1907 van de Aartsbisschop van Utrecht de opdracht kreeg om een nieuwe parochie te stichten, was dit voor hem een eer maar ook een geweldig zware taak. Dit bijna nieuw ontstane dorp, dat inmiddels zo`n 1600 inwoners had, was voor de helft katholiek. Soms als de rivier de Dinkel overstroomde waren de wegen veranderd in grote modderpoelen, en haast niet begaanbaar, Daarom was het soms bijna niet mogelijk om over de weg, naar de Losserse of Gronause kerken te gaan. Terwijl daar de kerken ook erg vol waren.

Als bouwpastoor kocht en kreeg G. van Laak stukken grond van J.H. Roterink, G.J. Welpelo, en J. H. ter Denge en G.J. Smudde, o.a. een stuk grond gelegen aan de weg van Overdinkel naar Gronau de z.g. Jaaghutte. J.H. Roterink stond gratis grond af, nl. een stuk heidegrond, met het verzoek er een park van te maken. De kerk werd toegewijd aan de H. Gerardus Majella, in wie Van Laak ook een onbeperkt vertrouwen stelde en in wie hij zijn grote voorbeeld zag.

Een relikwie uit het gebeente van de H. Gerardus Majella werd op 17 januari 1908 aan de bouwpastoor G. van Laak geschonken. In 1909 werd de vereniging (het parochiehuis) gebouwd, en een korenmalerij, met brandstofhandel, dit alles onder de naam 'Concordia'. Ook in het jaar 1910 wordt op 11 december de kruisweg opgericht. En op 8 januari 1911 wijdde de nieuwe pastoor het nieuwe kerkhof.

Orgel

Het orgel is gebouwd door H. J. Vierdag, bouwjaar is niet bekend.

In de media

Uit RTV-oost 25 februari 2014

In de Gerardus Majellakerk aan de Hoofdstraat in Overdinkel heeft vanochtend korte tijd brand gewoed. Volgens de brandweer ging het om een klein brandje, dat snel weer geblust was. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van de brand was. Burgemeester Sijbom prijst het snelle optreden van de pastoor en de brandweer, waardoor erger is voorkomen.

Uit RTV-oost 8 juni 2014

De Gerardus Majella kerk in Overdinkel wordt zaterdag weer officieel in gebruik genomen, nadat de kerk ernstig beschadigd raakte bij een brand in februari. Door de brand kon de kerk drie maanden niet gebruikt worden. De herstelwerkzaamheden aan de kerk waren vorige maand afgerond. Toen is de kerk ook weer in gebruik genomen, maar de de Locatieraad van de geloofsgemeenschap Gerardus Majella Overdinkel wil de heringebruikname van de kerk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Tijdens een feestelijke eucharistieviering wordt de kerk officieel weer in gebruik genomen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur