Handelingen

Oudeschans, Voorstraat 33 - Garnizoenskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Garnizoenskerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerwolde
Plaats: Oudeschans
Adres: Voorstraat 33
Postcode: 9696XG
Inventarisatienummer: 01145
Jaar ingebruikname: 1626
Architect:
Huidige bestemming: multifunctioneel centrum
Monument status: Rijksmonument 8913

Geschiedenis

Historische kerk met dakruiter. De voormalige garnizoenskerk van Oudeschans, een zaalkerk, is gebouwd in 1626 en deed aanvankelijk dienst voor de in het Groninger Oudeschans gelegerde militairen. Bijzonder is dat kerk en pastorie één geheel vormen. In 1772 zijn kerk en pastorie met elkaar verbonden. Tot die tijd maakte de kerk deel uit van het Landhuyscomplex, waarbinnen alle militaire zaken werden geregeld. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Orgel

Er is geen orgel aanwezig in de kerk, wel is er een schijnfront geschilderd op planken. Men maakt gebruik van een piano.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk en pastorie. Rechthoekig kerkgebouw tegen welke oostzijde de pastorie is gebouwd. Het kerkje, gesticht 1626 en vernieuwd 1858, heeft een houten gewelf dat op beschilderde consoles rust. Voorts eenvoudige preekstoel met snijwerk, koperen zandloperhouder en twee kaarsenhouders; eenvoudige banken met blakers en knoppen op de zijden. Op de galerij een geschilderde voorstelling van een orgelfront. De pastorie heeft een omlijste ingang en vier zesruitsvensters beganegronds en vijf vierruitsvensters op de verdieping. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17e eeuw.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur