Handelingen

Oude Pekela, Hendrik Westerstraat 191 - Vrije Evangelische Gemeente (1890 - 2019)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: voorheen: Vrije Evangelische Gemeente
Genootschap: voorheen: Vrije Evangelische Gem. (aangesloten bij Bond)
Provincie: Groningen
Gemeente: Pekela
Plaats: Oude Pekela
Adres: Hendrik Westerstraat 191
Postcode: 9665AV
Sonneveld-index: 01141
Jaar ingebruikname: 1890
Architect:
Huidige bestemming: woonhuis
Monument status: geen


Geschiedenis

  • 2018 - De kerk is te koop gezet en de gemeente is op 31 maart 2019 opgeheven.
  • 2020 - Kerk heeft woonbestemming en staat te koop.
  • Reeds verkocht.
  • 2021 - Het is een woonhuis met werkend orgel.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Bakker & Timmenga in 1920 voor de Vrij Evangelisch Gemeente in Leeuwarden. In 1969 is het orgel overgeplaatst naar de Vrij Evangelische kerk in Oude Pekela door firma Mense Ruiter.

Sinds 2021 is het orgel in onderhoud bij Orgelmakerij Van der Putten B.V. Het orgel is een van de weinige volledig pleumatische orgels die nog functioneel zijn.

In de media

  • Uit RTVNoord.nl, 15 juni 2018
Ontkerkelijking in Pekela: kerk te koop en gemeenschap opgeheven

De oude leden overlijden en de jeugd blijft weg. De ontkerkelijking is duidelijk zichtbaar in de vrije evangelische kerk in Oude Pekela. Het kerkbestuur ziet daarom geen andere weg: de kerk is te koop gezet en de gemeenschap wordt opgeheven. 'Er zijn steeds minder leden, dus het kerkbezoek gaat hard achteruit', zegt predikant Simone van de Vrie. 'We hebben nu simpelweg te weinig mankracht om alle bestuurlijke taken in te vullen.' Het te koop zetten van de kerk en het opheffen van de gemeente is voor Van de Vrie daarom ook geen verrassing. De predikant kijkt richting de lege kerkbankjes en zegt: 'Dit is helaas typerend voor wat er aan de hand is. Toen ik hier jaren geleden kwam, waren ze nog goed gevuld, maar in de loop van de tijd zag je het steeds leger worden.' Voor Jan de Boer is het allemaal wat moeilijker. Hij komt al sinds begin jaren '70 bij de kerk. 'Ik krijg hier geen vrolijk gevoel van. Het is verdrietig dat deze kerk dicht moet.' De Boer heeft al een andere kerk op het oog in Oude Pekela. 'Wij zijn van plan om naar de protestantse kerk te gaan.' Op de vraag of hij er zin in heeft: 'Dat is een beetje dubbel. Om eerlijk te zijn... Nee, ik heb er geen zin in. Ik was liever hier gebleven. Maar het is niet anders, je moet er mee leren leven.'

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur