Handelingen

Oud-Beijerland, bij Waterstal 3 - Hervormde Kapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kapel
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud Beijerland
Adres: Bij Waterstal 3
Postcode: 3262JR
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: onderdeel Dorpskerk
Monument status: Rijksmonument 31920
Sonneveld-index: -

Geschiedenis

De geschiedenis van de Nederlands Hervormde Dorpskerk in Oud-Beijerland begint al in de 16e eeuw. De Dorpskerk dateert uit 1567.

Tussen de jaren 1538 en 1567 werd er een Rooms-Katholieke kapel gebouwd die opgedragen werd aan de heilige Antonius van Padua. De kerk bleef echter niet lang in katholieke handen. Zo'n tien jaar later, op 17 april 1577, werd de kapel overgedragen aan de Hervormden.

In 1604 kreeg het dorp Beijerland de kerktoren als geschenk van Sabina van Beieren, de dochter van de stichter van het dorp Beijerland, Graaf Lamoraal van Egmond. Gravin Sabina overleed in 1614 in Delft en ligt begraven in het gravinnenhuisje in de kerk. Hier bevinden zich ook nog twee diaconiekisten uit 1679 en 1680. Iedere kist heeft drie sloten. Drie verschillende personen moesten meewerken om deze kisten met geld en archiefstukken te openen. Boven de ingang van de toren is nu nog een steen met het familiewapen van gravin Sabina te bewonderen. De toren stond na de bouw echter nog steeds los van de kerk. Pas een paar jaar later werd de kerk vergroot zodat toren en kerk één geheel werden. Tweemaal werd de toren door de bliksem getroffen, de eerste keer in 1750 - de toren is toen herbouwd en vanaf die tijd eigendom van de gemeente - de tweede keer op 8 maart 1939. De kerktoren is een gotiserende vorm met slanke naaldspits. Het interieur wordt gedekt door houten tongewelven op trekbalken, vergroot aan de oostzijde in 1925.

  • (Bron: Wikipedia)